Pavol Tomčík Šport

Je definitívne rozhodnuté: V Jasnej bude Svetový pohár v alpských disciplínach

Na Chopku sa po 32 rokoch bude konať Svetový pohár žien v alpských disciplínach v obrovskom a špeciálnom slalome. Svetový pohár žien sa na Chopku uskutoční 4. a 5. marca 2016.

Ilustračný obrázok k článku Je definitívne rozhodnuté: V Jasnej bude Svetový pohár v alpských disciplínach
Zdroj: Dnes24.sk

Lyžiarske stredisko navštívili inšpektori z Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS na čele s hlavným riaditeľom Svetového pohára žien Atle Skaardalom, riaditeľom pre technické disciplíny Markusom Mayrom a operatívnym manažérom Andreasom Kronnerom a rozhodli o tom, že sa do Jasnej opäť vráti svetové lyžovanie. Preteky Svetového pohára sa tu konali trikrát. V rokoch 1979 a 1982 súťažili v rámci Veľkej ceny Demänovských jaskýň o body muži, v roku 1984 ženy.

Atle Skaardal – hlavný riaditeľ SP žien FIS SKI WORLD CUP JASNA 2016: „Z geografického pohľadu je potrebné rozšíriť pôsobiská SP zo západu na východ. Zjazdovky, na ktorých sa v Jasnej bude pretekať, hodnotíme veľmi dobre. Je tu snaha urobiť čo najlepšie podujatie. Je tu potrebné doriešiť pár drobných úprav a čo sa týka zjazdoviek, tak je ťažké porovnávať ich s inými. Každá trať má svoje špecifiká a v Jasnej sme ich našli. Toto stredisko má kvalitu a spĺňa všetky predpoklady na usporiadanie SP. Potrebujeme ešte doplniť pár úprav v cieli, aby sme uspokojili potreby divákov.“

Bohuš Hlavatý – predseda organizačného výboru SP Jasná 2016: „Uvedomujeme si, že do strediska príde veľké množstvo ľudí a veríme, že si do Jasnej nájdu cestu ľudia z celého Slovenska a počas víkendu bude o nich postarané. Ako už bolo povedané, na východ od Álp by mali vzniknúť miesta, kde sa bude pravidelne SP organizovať, z tejto časti Európy je veľa lyžiarov a tí chcú mať pocit, že sa to deje v ich domovskom stredisku. Chceme, aby SP v Jasnej nebol prvý a posledný.“

Na Slovensku sa preteky Svetového pohára konali naposledy v roku 1986 v rámci Veľkej ceny Slovenska vo Vysokých Tatrách na Hrebienku. Posledná generálka svetovej úrovne bola na Chopku vo februári 2014, kedy sa v Jasnej konali Majstrovstvá sveta juniorov v alpských disciplínach.

Autor: Pavol Tomčík
Foto: archív Mikuláš24

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM