Správy

Háj Nicovô po veľkej obnove: Môže sa stať národným vojenským cintorínom

Renovácia pietneho miesta trvala niekoľko mesiacov a stála 500 000 eur. Podľa primátora to však nie je koniec a mesto chce pre vojenský cintorín získať ďalšie peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Háj Nicovô po veľkej obnove: Môže sa stať národným vojenským cintorínom
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Vojenský cintorín Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši v piatok po niekoľkomesačnej renovácii posvätili a sprístupnili verejnosti. Stalo sa tak pri príležitosti 77. výročia Slovenského národného povstania. Zásluhou polmiliónovej investície do obnovy má Háj Nicovô ambíciu stať sa národným vojenským cintorínom. Potvrdil to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Národný cintorín?

„Som vďačný, že sa podarilo dokončiť rekonštrukciu cintorína. Ministerstvo obrany aj ďalšie ústredné orgány štátnej správy rokujú s mestom Liptovský Mikuláš o tom, aby tu vznikol ústredný vojenský cintorín pre Slovenskú republiku,“ načrtol šéf rezortu obrany.

Pietne miesto zrekonštruovali v roku 60. výročia sprístupnenia areálu verejnosti. Súčasťou obnovy bolo odstránenie hrobových obrúb, areál nadobudol charakter parkovej úpravy s prevahou trávnatej plochy. Pri obnove robotníci rozoberali travertínové obruby ručne. Každý náhrobný kameň zo šedého grafitu kamenár očistil a upravil špeciálnou technológiou. Starý typ písma obnovil farbou, zakonzervoval a na kamene aplikoval antigrafitovú úpravu, aby ich vandali neničili sprejovaním. Obnovené náhrobné kamene kotvil zhotoviteľ na betónové pilóty.

Raz toľko peňazí

Podľa liptovskomiku­lášskeho primátora Jána Blcháča bola obnova z hľadiska praktickosti veľmi potrebná. „Uľahčí nám to údržbu cintorína. Samozrejme, ideme ďalej. Preinvestovaná suma 500 000 eur je len časťou nákladov, ktoré predpokladá projekt celkovej obnovy Hája Nicovô. Aby sme sfinalizovali renováciu, budeme potrebovať možno ešte aj raz toľko financií. Pomaly sa nám to iste podarí, budeme sa o to usilovať,“ povedal.

Vojnový cintorín na Háji je najväčším pohrebiskom príslušníkov 1. československého armádneho zboru na území Slovenska aj celého bývalého Československa. V súčasnosti tam odpočíva 1369 hrdinov.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM