Iné športy Šport

FAMÓZNA Vlhová triumfovala v slalome. Malý glóbus už má na dosah

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová triumfovala v nedeľnom slalome Svetového pohára v Kranjskej Gore. Dosiahla 25. víťazstvo a 52. pódiové umiestnenie v pretekoch prestížneho seriálu.

Ilustračný obrázok k článku FAMÓZNA Vlhová triumfovala v slalome. Malý glóbus už má na dosah
Zdroj: TASR/Martin Baumann

V slovinskom stredisku predstihla o 23 stotín sekundy Švajčiarku Wendy Holdenerovú, tretie miesto obsadila Švédka Anna Swennová Larssonová s výrazným odstupom 1,06 s. Američanka Mikaela Shiffrinová nedokončila druhé kolo.

Malý glóbus na dosah

Dvadsaťšesťročná Vlhová v tejto sezóne v slalome dominuje. Zvíťazila už v piatej zo šiestich súťaží, postupne sa radovala dvakrát v Levi, raz v Lienzi aj v novom roku v Záhrebe. Jedine v Killingtone ju zdolala domáca Shiffrinová. V Kranjskej Gore uspela Vlhová aj predvlani, celkovo slávila sedemnáste slalomové víťazstvo v kariére.

Z možných 600 bodov získala 580 a suverénne vedie hodnotenie disciplíny, pred druhou Shiffrinovou má obrovský náskok 240 bodov. O malý glóbus môže prísť už iba v teoretickej rovine. Pôjdu sa ešte tri súťaže a na zisk trofeje jej stačí jedno tretie miesto. V celkovom poradí SP vedie Američanka pred Slovenkou už iba o 35 bodov.

Ťažké podmienky

„Podmienky nenahrávali týmto pretekom, ale som rada, že sa trať podarilo spevniť. V prvom kole som nešla na hrane, vedela som, že keď chcem zvíťaziť, musím v druhom kole pridať. Podarilo sa to. Nie je jednoduché neustále víťaziť, tlak sa zvyšuje. Vyhrala som tu už v minulosti, darí sa mi tu. Je to odraz mojej vyrovnanej výkonnosti,“ povedala Vlhová vo vysielaní Eurosportu.

Slovenská reprezentantka si už v prvom kole vytvorila dobrú východiskovú pozíciu na boj o prvenstvo. Na trať, ktorú postavil jej švajčiarsky tréner Mauro Pini, vyrazila ako šiesta v poradí. Na medzičasoch si držala tesný náskok pred Holdenerovou, no v záverečnom úseku mierne stratila a zaradila sa len o osem stotín sekundy za súperku. Shiffrinová odštartovala hneď za Slovenkou, zaostala za ňou o sedemnásť stotín a aj ona sa držala v tesnom závese za priebežnou líderkou (+0,25).

Preteky nedokončila Švajčiarka Michelle Gisinová, ktorá dostala „špicara“ už vo štvrtej bránke. Ako druhá zo žrebovanej pätnástky vypadla Češka Martina Dubovská. V Slovinsku sa pôvodne malo súťažiť v Maribore, podujatie presunuli do Kranjskej Gory pre teplé počasie. Aj v náhradnom dejisku však mala trať ďaleko od ideálu, viaceré lyžiarky vrátane Vlhovej s ňou v prvom kole mali problémy.

Po prvej časti pretekov Vlhová skritizovala organizátorov, pretože ako uviedla, svah v dedinke Podkoren bol v katastrofálnom stave. V druhom kole preto musela zmeniť aj štýl jazdy: „V prvom kole bola podložka veľmi mäkká. Ja som typ silového jazdca, pretože ja do svahu v podstate ryjem a tým pádom som pomalá. Preto som musela ísť jemne a netlačiť do toho až tak.“

Zlepšenie v druhom kole

Aj keď sa v druhom kole podmienky pre najlepšie slalomárky o čosi zlepšili, trať bola stále dosť hrboľatá. Doplatila na to Shiffrinová, ktorá išla veľmi dynamicky, budovala si viac než sekundový náskok, ale spravila veľkú chybu a vyradil ju „špicar“.

Vlhová nemala až taký presvedčivý štart, no vďaka svojim fyzickým parametrom sa vyrovnala s náročnými podmienkami a svoju jazdu vygradovala, najlepším časom druhého kola sa suverénne dostala na čelo. Holdenerová jej dokázala konkurovať takmer po celej dĺžke svahu, v súčte však prevýšili Vlhovej schopnosti medzi najhustejšími bránkami.

„Druhé kolo bolo oveľa lepšie. Mohla som si robiť moje veci, v prvom kole to bol trochu boj. Smažila som sa držať rytmus až do cieľa,“ zhodnotila Vlhová jazdu v druhom kole.

Najbližší slalom je na programe v utorok 11. januára v Schladmingu (18.00/20.45), preteky tam presunuli pre vysokú sedemdňovú incidenciu prípadov ochorenia COVID-19 vo Flachau.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM