Tomáš Batiz Správy

Dôležité INFO pre Mikuláš: ÚVO zamietol námietky v súťaži na modernizáciu železnice

V Liptovskom Mikuláši sa veľa hovorí o prekládke železničnej trate. Prečítajte si najnovšie informácie.

Ilustračný obrázok k článku Dôležité INFO pre Mikuláš: ÚVO zamietol námietky v súťaži na modernizáciu železnice
Zdroj: Dnes24.sk

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zamietol námietky v súťaži na modernizáciu železničnej trate pri Poprade za predpokladanú cenu 95,5 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Vyplýva to z oznámenia, ktoré ÚVO zverejnil na svojej internetovej stránke. Súťaž na modernizáciu tohto úseku z Popradu po Lučivnú vyhlásili Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ešte v lete minulého roka. Jeden z uchádzačov o tender sa však obrátil na ÚVO s námietkami proti podmienkam uvedeným v súťažných podkladoch.

Okrem iného namietal požiadavku na predloženie licencie na prevádzkovanie technickej služby v rozsahu podľa zákona o súkromnej bezpečnosti. Podľa ÚVO je však táto požiadavka legitímna a primeraná, nedošlo ňou k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní. Celkovo označil úrad všetky námietky uchádzača za neopodstatnené.

Čo sa týka úpravy železničnej trate Poprad – Lučivná, tvorí prvú etapu modernizácie trasy medzi Liptovským Mikulášom a Popradom. Zákazka má byť spolufinancovaná z eurofondov.

Modernizácia trate by mala podľa ŽSR pozostávať z prestavby existujúcej železničnej dopravnej cesty, aby sa zvýšila jej technická vybavenosť a použiteľnosť zabudovaním najmodernejších a najprogresívnejších prvkov.

Tým by sa podľa ŽSR mali skvalitniť a zlepšiť jej technické parametre a ukazovatele. „Vybudovaním modernej železničnej trate sa zvýši komfort a plynulosť jazdy, a tým sa v konečnom dôsledku znížia negatívne účinky dopravy na okolité prostredie, ktoré budú eliminované aj ďalšími technickými opatreniami,“ avizovali ŽSR minulý rok v oznámení o vyhlásení tendra.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM