Rôzne

Obrovský úspech nadaného Žilinčana: Jakub zahviezdil na Majstrovstvách sveta v logických úlohách

Žilinčan Jakub Bahyl sa môže pýšiť striebornou medailou, ktorú získal na Majstrovstvách sveta v logických úlohách v Pekingu. Nadaný študent Univerzity Komenského sa popasoval s tými najlepšími z najlepších a z konečného umiestnenia mal neskutočnú radosť.

Ilustračný obrázok k článku Obrovský úspech nadaného Žilinčana: Jakub zahviezdil na Majstrovstvách sveta v logických úlohách
Zdroj: Webnoviny.sk

Geniálna hlavička zo Žiliny Jakub Bahyl vybojoval na 22. Majstrovstvách sveta v logických úlohách (World Puzzle Championship – WPC) v čínskom Pekingu striebornú medailu. Jakub je prvák na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK.

„Z vlastného konečného umiestnenia som bol neskutočne šťastný a znamená pre mňa nesmierne veľa. Ukázalo sa, že tvrdou snahou sa dá v živote docieliť skutočne všeličo. Prvýkrát som mal tú úžasnú možnosť zažiť atmosféru, kedy máte okolo seba najlepších z najlepších z celého sveta v danom odbore,“ opísal svoje pocity medailista. Keď si uvedomil, že má s týmito špičkami súťažiť, mal podľa vlastných slov obrovský rešpekt. „Zároveň ma hnala dopredu zvedavosť a potreba chopiť sa šance,“ prezradil mladý Žilinčan.

13 kôl a 130 typov úloh

Majstrovstvá sveta pozostávali celkovo z 13 kôl, pričom tri z nich boli tímové. Osobitnou kategóriou boli jednotlivci do 18 rokov, v ktorej sa porovnávali iba výsledky súťažiacich s rokom narodenia 1995 a mladších. „Prvenstvo v tejto kategórii získal reprezentant Číny Qiu Yanzhe,“ uviedla Andrea Földváryová z UK.

Princíp jednotlivých individuálnych kôl spočíval v riešení veľkého množstva úloh s rozličnou náročnosťou a bodovaním. Každé kolo malo iné trvanie – od 30 do 90 minút. Súčasťou kôl boli rozmanité matematické úlohy, optimalizačné úlohy či 3D skladania útvarov. Spolu išlo o približne 130 odlišných typov úloh.

V tímoch Slováci skončili štvrtí

V kategórii tímov sa Slovensko umiestnilo na celkovom štvrtom mieste (z 30 zúčastnených krajín). Členom tímu, ktorý viedla reprezentačná trénerka Blanka Lehotská z Katedry krajinnej ekológie Prírodovedeckej fakulty UK, bol aj ďalší študent UK – Matej Uher (Prírodovedecká fakulta UK).

„Teší ma, že naši študenti potvrdili svoje kvality aj v silnej medzinárodnej konkurencii. Ich mladý vek a nadšenie nám dáva predpoklad vari ešte lepších úspechov do budúcnosti,“ povedal rektor UK Karol Mičieta.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM