Kultúra

Obľúbené podujatie Fest Anča je predo dvermi: Tešte sa na staré Večerníčky i premiérový LokalFilmis!

Už po ôsmy raz bude patriť Žilina animovanému svetu. Od 24. do 28. júna sa populárny Fest Anča zameria na najväčšie novinky v oblasti kreslených filmov a privíta aj známe osobnosti. Čítajte viac!

Ilustračný obrázok k článku Obľúbené podujatie Fest Anča je predo dvermi: Tešte sa na staré Večerníčky i premiérový LokalFilmis!
Zdroj: Dnes24.sk

Na to, ako sa Fest Anča formoval a čo prinesie tento ročník, sme sa opýtali riaditeľky festivalu Jany Slezákovej.

Poďme na úplný začiatok festivalu animovaných filmov. Ako postupne vznikala táto myšlienka a ako sa dostávala až k samotnej realizácii?
Na začiatku bola úloha vypracovať projekt, navštevovala som UKF v Nitre, katedru kulturológie. Náhodne som sa dostala na neverejné premietanie Ivany Laučíkovej, ktoré organizovala v kultúrnom centre A4 v Bratislave kde premietala krátke animované filmy. Nadchlo ma to a začala som pátrať, kde sa dá vidieť viac. Žiaľ, na Slovensku nikde. Tak vznikol projekt Medzinárodného festivalu animovaných filmov Fest Anča. Od samotnej realizácie ho už delilo iba stretnutie s Jankou Ondikovou, Andrejom Kolenčíkom, Alicou Gurínovou a Petrom Budinským.

S odstupom času od toho roku 2008, naplnili sa vaše predstavy o festivale, plní svoje poslanie?
Moje predstavy sú niekoľko násobne prekročené, na začiatku sme celkom tápali a robili všetko viac-menej intuitívne. To, že sme boli naivní a neskúsení, bola výhoda. Asi by sme viac zvážili, či do toho vôbec ideme, keby sme vedeli, čo to obnáša. Koľko úsilia stojí päť festivalových dní je skúsenosť, ktorá je neprenosná. Fest Anča sa hneď na začiatku stala diváckym festivalom, z roka na rok rastie návštevnosť, čo je samozrejme pre organizátora veľká motivácia. Pri takomto type festivalu v zahraničí veľakrát ide viac o profesionálne publikum než o to bežné. My našťastie za jedinečnú atmosféru vďačíme hlavne návštevníkom. Čiže Fest Anča svoje poslanie plní a okrem toho už viac ako rok premieta aj počas celého roka, a to dvakrát za mesiac v bratislavskom kine Foajé. Mimo toho predstavuje víťazné filmy daného ročníka po celom Slovensku prostredníctvom sekcie Best of Fest Anča.

Tak v krátkosti, čo okrem krátkych animákov môžu návštevníci na festivale vidieť a zažiť?
Okrem krátkych animovaných filmov sú to napríklad aj celovečerné snímky. Premietneme animáky, ktoré sú v kinách populárne, ako napríklad Ovečka Shaun vo filme alebo Pieseň mora či slovenskú novinku LokalFilmis . Ale uvidíte aj filmy, ktoré zarezonovali v zahraničí, no na Slovensku ich nie je možné vidieť. Veľmi pestrý je aj sprievodný program festivalu: od prednášok, kreatívnych workshopov pre všetky generácie, Game Days, výstav, koncertov, party, fóra pre profesionálov až po jogu či našu novinku kontajner stage. Vybraný program je vhodný aj pre detské publikum. Možno by som spomenula sekciu detskej medzinárodnej súťaže, kde udeľujú ceny naši najmladší návštevníci. Chceli by sme, aby aj oni mali možnosť vyjadriť svoj názor a zároveň takto majú šancu naučiť sa formulovať argumenty. Všetci, čo sa obtrú o Žilinu v období od 25. júna do 26. júla by si zasa nemali nechať ujsť výstavu Stratený svet Jiřího Bartu v Považskej galérii umenia. Je to svet plný fantázie a inšpirácie doplnený o premietanie filmov nesmierne kreatívneho českého režiséra a animátora.

Poďme k aktuálnemu ročníku. Po koľký krát sa uskutoční, v čom bude možno trošku iný a čo môžu návštevníci očakávať?
Realizujeme už 8-mi ročník, festivalová dramaturgia sa skladá z filmových sekcií a sprievodných podujatí. Každoročne uvedieme v rámci medzinárodnej súťaže najčerstvejšie novinky z celého sveta, ktoré sa urodili za posledné dva roky. Tieto filmy sa v distribúcii žiaľ nájsť nedajú. Tento rok predstavíme rozsiahly estónsky fokus. Estónsko môžem bez okolkov zaradiť medzi animátorské veľmoci. Prečo? To zistíte na festivale. Bude tu aj možnosť osobne sa stretnúť a porozprávať sa so samotnými tvorcami. Napríklad s legendárnym Priitom Pärnom a jeho manželkou. Ťažko sa mi vyberá, lebo každá zo sekcií je niečím špecifická, ale možno ešte spomeniem retrospektívu československých večerníčkov 80-tych rokov. Ide totiž o archívne rozprávky, ktoré sa len kde-tu objavia, preto všetci nostalgici alebo rodičia, čo by radi svoje detstvo ukázali deťom, si ju určite vychutnajú.

Bude sa festival konať na jednom stanovišti, alebo ich bude viac? Kde všade? Festival sa už minulý rok rozrástol po celej Žiline. Jeho centrum je na Stanici Žilina-Záriečie, avšak neobanujete, ak sa zastavíte aj v Novej Synagóge, Ster Century Cinemas v OC Mirage, Rondel klube, Divadelnom štúdiu Mestského divadla, v kníhkupectve Artforum či v Galérii ±0 alebo Považskej galérii umenia.

Spomeňme aj nejaké zaujímavé mená / osobnosti, ktoré budú hosťovať na festivale…
Okrem už spomínaných estónskych animátorov Priita a Oľgy Pärn, ktorí predstavia a vysvetlia svoju tvorbu, tu budú aj brazílski umelci VJ Suave. Tí budú jazdiť s trojkolkami po Žiline a premietať svoje animácie na rozličné budovy a objekty. Žilinčania sa majú na čo tešiť! Významný hosť je írsky režisér Tomm Moore, ktorý získal dve nominácie na Oscara za svoje celovečerné filmy. Tie samozrejme na festivale premietneme. O nič menej je zaujímavý český režisér a animátor Jiří Barta, predstaviteľ klasickej bábkovej animácie. Taktiež prídu autori filmov, ktoré sú v medzinárodnej súťaži. Môžete sa s nimi osobne stretnúť a porozprávať sa na Raňajkách s tvorcami. Českí komixoví umelci opäť oživia steny rondlu v okolí Stanice.

Čo si od tohto ročníka sľubujete a aké sú vaše vízie do ďalších rokov?
Radi by sme oslovili nových fanúšikov animovaného filmu a videohier, ktorí ku nemu nemajú prístup. Naším cieľom je okrem zábavy aj vzdelávanie verejnosti a šírenie krásy animovanej tvorby nielen medzi najmenšími, pretože animované filmy sú aj pre dospelých. Sme radi, že vďaka festivalu Fest Anča sa zvyšuje povedomie slovenských divákov o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme. Návštevníci tu spoznávajú rozličné podoby animácie. Zároveň chceme aj podporiť mladých autorov v ich tvorbe a predstaviť profesionálne prostredie animovaného filmu. Samozrejme festival je aj o nových priateľstvách a profesionálnych kontaktoch. Naše vízie sú ďaleko za hranicami súčasných možností domáceho prostredia, ale najdôležitejšou víziou je, aby sa festival uskutočnil každoročne a vždy o niečo lepší, stal sa určitou tradíciou, lebo ani to nemusí byť až také samozrejmé, ako sa zdá.

Spomínali ste celoročné aktivity. Aké to sú?
Počas celého roka s výnimkou prázdnin, premietame dvakrát za mesiac v bratislavskom kine Foajé. Okrem toho sekcia víťazných filmov Best of Fest Anča putuje po celom Slovensku. Na našej webovej stránke môžete sledovať novinky o slovenskej animácii a na Facebooku si zas pozrieť filmy, sledovať aktuálne dianie zo sveta animácie alebo ochutnať niečo z chystaného programu. Zároveň pripravujeme rôzne sekcie pre slovenské i zahraničné festivaly. Snažíme sa propagovať slovenskú animáciu v zahraničí a zahraničnú na Slovensku. Máme však aj vydavateľské ambície. Plánov je naozaj veľa.

Info hľadajte aj na www.festanca.sk alebo Facebooku festivalu

Fest Anča 2014 v Žiline
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM