Jozef Legéň Správy

Občania si mýlia priestranstvá s kontajnerom: V Žiline čierne skládky pribúdajú ako huby po daždi

Aj v našom meste sa nájdu ľudia, ktorí si mýlia voľné priestranstvo s kontajnerom. Kompetentní v súčasnosti monitorujú približne 35 čiernych skládok v meste. Ročne pribúda až 60 čiernych skládok, mesto na likvidáciu míňa veľké množstvo financií.

Ilustračný obrázok k článku Občania si mýlia priestranstvá s kontajnerom: V Žiline čierne skládky pribúdajú ako huby po daždi
Foto: Slávka Kellová

Pravdepodobne v každom väčšom meste na Slovensku hyzdia väčšie či menšie čierne skládky voľné priestranstvá a Žilina nie je výnimkou. Skládky sú evidované prostredníctvom terénnej práce pracovníkov Odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiline a tiež na základe oznámení obyvateľov. V prípade oznámenia obyvateľmi je veľmi dôležité, aby ohlasovateľ určil presne miesto skládky. „V prípade podobných podnetov je potrebné, aby bolo presne určené miesto, kde sa skládka nachádza, prípadne nechať kontaktné údaje a obhliadka miesta sa vykoná priamo s oznamovateľom,“ informoval hovorca mesta Pavol Čorba.

Mesto monitoruje cca 35 čiernych skládok

Čiernou/nelegálnou skládkou je každý odpad, ktorý nie je odložený na miesto, ktoré je to na to určené a teda je v rozpore so Všeobecne záväzným nariadením mesta Žilina (VZN), prípadne inou platnou legislatívou. Mesto v súčasnosti monitoruje cca 35 čiernych skládok väčších rozmerov. „Nelegálne skládky menších rozmerov, ktoré tvoria obyvatelia hlavne na sídliskách, keď odkladajú rôzny dopad mimo nádob na to určených, vedľa kontajnerov, nadrozmerný odpad, odstraňujeme pravidelne. Kritické lokality sú pravidelne monitorované a odstraňované v rámci finančných možností,“ hovorí hovorca.

Pribúdajú nové

Mesto Žilina eviduje ročne 50 – 60 čiernych skládok väčších aj menších rozmerov. „Ročne vynaloží Mesto cca 40 000 € na odstraňovanie čiernych skládok a ani niekoľkonásobne vyššia suma by nestačila na likvidáciu všetkých čiernych skládok, hlavne keď ihneď po odstránení vznikajú nové,“ uvádza hovorca.

Porušuje sa zákon

Každá fyzická, ale aj právnická osoba uložením odpadu na iné miesto ako určí obec, porušuje zákonom o odpadoch a platné VZN. Žiaľ, pokiaľ nie je páchateľ prichytený priamo pri čine a teda ide o neznámeho páchateľa, tak všetky náklady na likvidáciu skládok zostávajú na príslušnej obci, na čo treba vynaložiť nemalé finančné prostriedky, ktoré v konečnom dôsledku zaplatia všetci daňoví poplatníci. Samozrejme všetkému predchádza celý proces zisťovania vlastníka pozemku a pôvodcu odpadu. Podľa platného zákona o odpadoch tak páchateľovi za nakladanie s odpadom v rozpore s platným VZN a zákonom o odpadoch hrozí pokuta.

Bez dôkazov niet vinníka

V mnohých prípadoch ľudia vedia, kto odpad naviezol, ale chcú zostať v anonymite a bez dôkazov niet konkrétneho vinníka. V prípade zistenia pôvodcu skládky je začaté priestupkové konanie a môže byť udelená pokuta podľa platnej legislatívy SR a pôvodca musí skládku na vlastné náklady odstrániť.

„Žiaľ, skládky, ktoré sú evidované sú väčšinou vytvorené neznámym pôvodcom a v tomto prípade si musí so skládkou poradiť obec na vlastné náklady. Máme však podnety, ktoré boli riešené výzvou na odstránenie a skládky odstránili pôvodcovia v stanovenom termíne, takže sa neukladala žiadna pokuta,“ uzatvára Čorba.

Za 4 mesiace pribudlo 21 skládok

V období od 1.7.2013 do dnešného dňa bolo zistených 21 skládok – väčšinou menšie, bez možnosti zistiť pôvodcov – tie boli vďaka spolupráci s MsÚ Žilina odstránené. Skládky, pri ktorých boli zistení priestupcovia boli riešené v blokovom konaní 120 € – (celkovo 6) a zvyšné boli odoslané na správne konanie (celkovo 2).

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM