Správy

Oáza uprostred sídliska: Vnútroblok na Solinkách chce mesto zrevitalizovať, VIZUALIZÁCIE

Mesto zverejnilo vizualizácie plánovanej obnovy časti žilinského sídliska. Výsledok má byť podľa radnice nielen krajší, ale aj ekologickejší.

Ilustračný obrázok k článku Oáza uprostred sídliska: Vnútroblok na Solinkách chce mesto zrevitalizovať, VIZUALIZÁCIE
6
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Mesto Žilina plánuje revitalizáciu vnútrobloku v centrálnej časti sídliska Solinky. Financovať ju chce podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka z vlastných zdrojov i fondov Európskej únie (EÚ).

Projektová dokumentácia

Doplnil, že v nasledujúcom období mesto zrealizuje projektovú dokumentáciu spolu so stavebným povolením.

„V spolupráci s Útvarom hlavného architekta (ÚHA) mesta Žilina vypracoval generálny projektant, spoločnosť MEB consulting, urbanistickú štúdiu revitalizácie centrálnej časti sídliska. Zámerom mesta je vytvoriť atraktívny verejný priestor pre spoločenské a oddychové aktivity obyvateľov tak, aby bolo centrum sídliska funkčne a esteticky vyvážené s dôrazom na bezpečnosť a bezbariérovosť,“ uviedol Miškovčík.

Vyjadrili sa aj Žilinčania

„Nápady, ako územie revitalizovať, vznikli na základe dôkladnej analýzy uvedeného priestoru, ale aj dotazníka medzi občanmi. Finálny výsledok obnovy vnútrobloku bude veľmi pekný a moderný. Urbanistická štúdia totiž myslí na zmenu klímy a reaguje na ňu niekoľkými opatreniami v rámci zelenej a modrej infraštruktúry. Pozitívne tiež je, že projektanti myslia na návrat vody do krajiny, keďže dominujúcim prvkom bude práve potok Všivák,“ zhodnotil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Vnútroblok na sídlisku Solinky sa nachádza medzi ulicami Jaseňová, Borová, Gaštanová a Limbová. „Východnú hranicu uzatvára obchodný dom s obslužnými priestormi, severnú hranicu tvorí parkovisko na ulici Borová. Západnú hranicu územia tvoria bytové domy s parkoviskom na Borovej ulice a južnú športovisko Základnej školy (ZŠ) na Gaštanovej ulici a areál ZŠ na Limbovej ulici,“ dodal Miškovčík.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM