Zuzana Gadušová Samospráva

Nový kandidát na primátora: Potrebujeme, aby si mladí v Žiline mohli zakladať rodiny!

O funkciu primátora Žiliny sa uchádza oficiálne aj podpredseda KDH Peter Belinský (46), ktorý chce presadiť témy nájomného bývania pre mladých, bezpečnosti v meste a zmysluplného využitia eurofondov. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Nový kandidát na primátora: Potrebujeme, aby si mladí v Žiline mohli zakladať rodiny!
Zdroj: TASR

Žilina podľa jeho slov potrebuje budovať nájomné bývanie. „Potrebujeme, aby si mladí ľudia v Žiline mohli zakladať rodiny, nemuseli odchádzať a tí, ktorí si tu nájdu prácu, nemuseli za ňou dochádzať. Takýto model je reálny, finančne nezaťažuje mesto, je skutočným spúšťačom ďalšieho rozvoja. Ľudia, ktorí majú kde žiť, pracovať a zmysluplne prežívajú voľný čas, tvoria základňu pre fungujúce mesto,” podotkol Belinský s tým, že na Slovensku nájomné byty tvoria len tri percentá bývania, pričom v zahraničí toto číslo často presahuje 50 až 70 percent.

Ďalej uviedol že je potrebné pre miesta a obce v Žilinskom kraji je potrebné zmysluplné čerpanie eurofondov.„Stačí sa pozrieť do Poľska alebo Česka, čo sa im za ne podarilo vybudovať. Dnešné problémy s čerpaním eurofondov súvisia aj s tým, že prostriedky na rozvoj obcí a miest sú veľmi ďaleko od verejnej kontroly a reálnych potrieb, veľmi ďaleko od samotných miest a obcí,” upozornil bývalý šéf Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.

Vo svojej kampani dal aj osobný sľub občanom „A môj osobný prísľub – apatia, nevýkonnosť a malá cieľavedomosť a systémovosť na radnici skončí. Budeme pracovať tak, ako si mesto Žilina zaslúži,“ konštatoval kandidát KDH na primátora.

Problémom Žiliny je podľa neho aj znižujúca sa bezpečnosť.„Dos­távam varovné signály, že ľudia sa prestávajú v niektorých častiach mesta cítiť bezpečne. Žilina by mala byť dobrým miestom pre život. To si žiada zmeniť priority mestskej polície, jej prístupu,“ dodal Peter Belinský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM