Správy

Nové trendy v genetike: V Belej sa stretli účastníci Izakovičovho memoriálu

Lekárska genetika na Slovensku úspešne kopíruje trendy a vývoj vo svete. Okrem toho pribúdajú nové oblasti, do ktorých genetika vstupuje.

Ilustračný obrázok k článku Nové trendy v genetike: V Belej sa stretli účastníci Izakovičovho memoriálu
Zdroj: TASR

Vývojom trendov a najnovšími výsledkami výskumných prác v oblastiach klinickej genetiky, onkogenetiky či prenatálnej diagnostiky sa zaoberali účastníci 30. ročníka Izakovičovho memoriálu v Belej pri Žiline. Informovala o tom hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Lenka Záteková.

Podľa hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre lekársku genetiku a odborného garanta 30. Izakovičovho memoriálu Františka Cisarika lekárska genetika na Slovensku úspešne kopíruje trendy a vývoj vo svete.

„Pribúdajú nové oblasti, do ktorých genetika vstupuje. V posledných rokoch sa veľmi intenzívne začalo a takmer polovica našej práce je o onkogenetike. Pacientom tak nie je len samotný chorý človek, ale i jeho rodina. Vyšetrenia a diagnostika v celej rodine môžu byť prevenciou u mnohých ochorení, ako je napríklad i rakovina prsníka či rakovina hrubého čreva,“ podotkol Cisarik.

„Ak už má niekto hrčku na prsníku alebo krv v stolici, môže byť neskoro. No vďaka hľadaniu klasických genetických mutácií vieme zasiahnuť ešte pred vypuknutím ochorenia. Ak rodina pochopí a využije vyšetrenia lekárskej genetiky, tak je to najviac, čo môžeme poskytnúť pacientom a spoločnosti,“ zdôraznil Cisarik.

Záštitu nad podujatím, ktoré organizuje Slovenská spoločnosť lekárskej genetiky Slovenskej lekárskej spoločnosti a Oddelenie lekárskej genetiky FNsP v Žiline, prevzali generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek a medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bizík.

„Pre našu nemocnicu je veľká česť, že môžeme byť súčasťou takej kvalitnej konferencie s dlhoročnou tradíciou, pri ktorej zrode stál vedúci lekár nášho oddelenia lekárskej genetiky František Cisarik. Toto oddelenie patrí medzi najlepšie na Slovensku. A to najmä v oblasti diagnostiky genetických a dedičných chorôb v prenatálnom období, ktorá je v Žiline v spolupráci s oddelením gynekológie a pôrodníctva a klinickou biochémiou veľmi kvalitne rozvinutá,“ uviedol Stalmašek.

Na medzinárodnom kongrese odovzdali organizátori Pamätnú medailu Viliama Izakoviča in memoriam Milošovi Černému, významnému pražskému lekárovi, spoluzakladateľovi lekárskej genetiky a spolupracovníkovi profesora Izakoviča, a Regine Lohajovej Behulovej, primárke oddelenia lekárskej genetiky Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave, za výnimočné zásluhy a jej odbornú prácu, dodala hovorkyňa FNsP v Žiline.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Foto ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM