Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Nová turistická atrakcia pri Žiline: Sledujte tie výhľady z rozhľadne! FOTO

Novú rozhľadňu na Malom vrchu nad obcou Divinka-Lalinok sprístupnili verejnosti v rámci piateho ročníka silvestrovského výstupu.

Ilustračný obrázok k článku Nová turistická atrakcia pri Žiline: Sledujte tie výhľady z rozhľadne! FOTO
10
Galéria
Zdroj: Obec Divinka-Lalinok

Podľa starostu obce Michala Krška vybudovali 19,2 metra vysokú rozhľadňu zhruba za pol roka v rámci mikroprojektu s poľskou obcou Spytkowice a náklady boli zhruba 60.000 eur.

„Rozhľadňa sa nachádza pri Veľkom vrchu, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Už šesť rokov sa tu robí archeologický výskum, bolo to jedno z najväčších osídlení na Slovensku z obdobia praveku,“ uviedol Krško.

Doplnil, že nová rozhľadňa má zviditeľniť a zatraktívniť obec a ukázať jej bohatú históriu. „Vedie k nej viacero ciest. Dá sa tu dostať tak z Divinky, z Lalinka, ako aj z Diviny alebo Marčeka. Odporúčaná trasa je z Divinky, pretože odtiaľto vedie aj náučný chodník, kde sa na informačných tabuliach je možné dozvedieť mnoho zaujímavého z histórie Veľkého vrchu. Je to ideálna a nenáročná prechádzka aj pre rodiny s deťmi, keď cesta trvá približne 40 minút v pohodovom tempe.“ podotkol starosta.

Z rozhľadne sú krásne výhľady nielen na samotnú obec, ale aj na mesto Žilinu a jej široké okolie. V prípade dobrej viditeľnosti vidieť Malú Fatru, Súľovské vrchy, Kysucké a Oravské Beskydy či Javorníky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM