Kultúra

Nová premiéra v Bábkovom divadle: Dievčatko Momo a ukradnutý čas

Bábkové divadlo pripravilo pre deti úplne svetoznámu hru. Tentokrát sa môžu tešiť na príbeh o dievčatku, ktoré žije v starom amfiteátri a starajú sa oň jej priatelia.

Ilustračný obrázok k článku Nová premiéra v Bábkovom divadle: Dievčatko Momo a ukradnutý čas
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk

Bábkové divadlo Žilina (BDŽ) uvedie v piatok (8. 3.) premiéru svetoznámeho diela Michaela Endeho Dievčatko Momo a ukradnutý čas v réžii Júlie Rázusovej.

Príbeh je podľa nej o dievčatku, ktoré žije v starom amfiteátri a starajú sa o neho priatelia. „Je to miesto, kde akoby zastal čas. Ľudia ho prežívajú cez samotné okamihy a chvíľu sa nikam neponáhľajú. Mesto medzitým zasiahne nákaza rýchlosti a sivých pánov z Banky času, ktorí ľuďom kradnú čas. V tom nám prišla predloha zaujímavá a aktuálna. Pretože v spoločnosti sa často skloňuje, že veľa ľudí netrávi čas s blízkymi ľuďmi alebo pri činnosti, ktorá nemusí prinášať vyslovene peniaze alebo nejakú rýchlosť,“ povedala Rázusová. „Predloha sa dotýka detí, ktoré ešte nezarábajú. Ale majú rodičov, ktorí často na ne nemajú čas, pretože pracujú. Tak sme sa rozhodli možno trošku filozofickú knihu preložiť do konkrétnych situácií, cez ktoré si deti vedia predstaviť, čo to znamená tráviť s niekým čas. A ako čas tráviť plnohodnotne a nepodľahnúť efektu zaneprázdnenosti ako jedinému spôsobu života. Že ten, kto nemá plný kalendár, neexistuje. Toto bolo našou víziou,“ podotkla režisérka.

Dramaturgičku Katarínu Jánošovú oslovil kontrast rýchlosti a pomalosti v našich životoch. „Máme tendenciu prikláňať sa buď k rýchlosti – to, čo robíme rýchlo a efektívne, je správne. Potom je druhá skupina ľudí, ktorí majú tendenciu spomaľovať život. To, čo robíme pomaly a s pokojom, je správne. Režisérka prišla so zaujímavou teóriou, že chce deťom sprostredkovať zvláštny osobný čas, ktorý každý z nás má. To znamená, že určité veci je správne robiť rýchlo a efektívne a určité veci je dobré robiť pomaly,“ uviedla Jánošová.

Podľa BDŽ sa o zážitok mimo času a priestoru postarala aj nápaditá česká výtvarníčka Vendula Bělochová. Podmanivú hudbu skomponoval obľúbený skladateľ a spevák Martin Husovský, frontman kapely Komajota. Pri dramaturgii sa spojili pohľady internej dramaturgičky divadla Petry Štorcelovej a dramaturgičky Bratislavského bábkového divadla Kataríny Jánošovej.

Vznik inscenácie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM