Správy

NDS podpísala zmluvu na stavbu dôležitého privádzača D3 na sever, VIDEO

Zmluvná cena stavby s dĺžkou vyše kilometra je viac než 13 miliónov eur. Kedy sa jej dočkáme?

Ilustračný obrázok k článku NDS podpísala zmluvu na stavbu dôležitého privádzača D3 na sever, VIDEO
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpísala v stredu v Kysuckom Novom Meste so spoločnosťou Metrostav DS zmluvu na výstavbu privádzača D3 Žilina, Brodno – Kysucké Nové Mesto. Zmluvná cena stavby s dĺžkou 1,358 kilometra je 13,656 milióna eur a bude financovaná zo štátneho rozpočtu. Do užívania by ju mali odovzdať v decembri 2023.

Moderná technológia

Privádzač sa začína na ceste I/11, na ktorú sa pripája úrovňovou križovatkou tvaru T. „Na nej bude dopravu riadiť cestná svetelná signalizácia v plne inteligentnom riadení s preferovaním vozidiel na ceste I/11. Detekcia vozidiel je navrhnutá pomocou najmodernejšej technológie, a to bezdrôtovými magnetovými senzormi. Následne trasa privádzača prekonáva cez most cestu I/11, križuje rieku Kysuca a budúcu diaľnicu D3,“ informovala NDS.

Zhotoviteľ začne podľa predsedu predstavenstva Metrostav DS Pavla Hrúzika so stavebnými prácami v januári 2022. „Sme radi, že sme prevzali stavenisko v tomto termíne, pretože máme vegetačný pokoj. Takže začíname s výrubmi, preložkami inžinierskych sietí a následne na kľúčovom moste. Cenu sme garantovali aj podpisom zmluvy, takže privádzač za ňu vieme postaviť,“ povedal Hrúzik.

Kamióny preč z mesta

Primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda podotkol, že mesto má veľkú industriálnu zónu a vybudovanie diaľničného privádzača bude prínosom. „Potrebujeme autá a kamióny čo najskôr dostať z mesta. Uvedomujeme si záťaž, ktorá nás čaká, keď sa bude stavať privádzač. Ale už sme niekoľkokrát deklarovali, že Kysučania sú na to pripravení. Vydržíme to s tým, že vidíme svetlo na konci tunela. Zároveň máme veľkú nádej, že sa stavba nebude predlžovať a o dva roky bude diaľničný privádzač odovzdaný,“ povedal Mihalda.

Predseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Juraj Tlapa pripomenul, že verejné obstarávanie na privádzač vypísali v decembri 2020. „V júni tohto roku bolo vydané stavebné povolenie a v júli bolo právoplatné. Dnes sme podpísali zmluvu, na jar sa začína. Na jednej strane som rád, že sa to podarilo. Na druhej strane, prvú technickú štúdiu na privádzač spracovali v roku 1996. To máme, bohužiaľ, skoro na všetkých stavbách,“ podotkol.

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM