Správy

Námietky na výstavbu diaľničného úseku D3 Strážov – Brodno sú stopnuté: V boji o D1 sú späť dve firmy

Úrad pre verejné obstarávanie zastavil konania o námietkach uchádzačov proti ich vylúčeniu z užších súťaží na výstavbu diaľnice D3 Žilina, Strážov – Brodno. Vo verejnej súťaži na stavbu D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala nariadil ÚVO diaľničiarom vrátiť do súťaže dvojicu stavebných firiem.

Ilustračný obrázok k článku Námietky na výstavbu diaľničného úseku D3 Strážov – Brodno sú stopnuté: V boji o D1 sú späť dve firmy
Zdroj: Webnoviny.sk

V troch zo štyroch prípadov v tendroch na diaľnicu D3 Žilina, Strážov – Brodno a rýchlostnej cesty R2 Zvolen,východ Pstruša úrad rozhodol po tom, čo nemenovaní navrhovatelia vzali námietky späť pred vydaním rozhodnutia.

Za oneskorenosť sa platí

V jednom prípade v tendri na žilinský úsek D3 ÚVO zamietol námietky uchádzača, ktorého Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) vylúčila zo súťaže, pretože nedoručil vysvetlenie ponuky v určenej lehote. Úrad označil námietky tohto navrhovateľa za neopodstatnené.

NDS podľa neho postupovala v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, keď vylúčila navrhovateľa, ktorý jej v lehote piatich pracovných dní nedoručil vysvetlenie svojej ponuky. Vyplýva to z nových rozhodnutí ÚVO o námietkach zverejnených na jeho portáli po nadobudnutí účinnosti.

Mnohí navrhovatelia vzali svoje námietky späť

ÚVO predtým rozhodol o námietkach vylúčených uchádzačov v ďalších diaľničných tendroch. Vo verejnej súťaži na stavbu D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala nariadil diaľničiarom vrátiť do verejného obstarávania dvojicu stavebných firiem Skanska SK a.s. a Strabag s.r.o. a znovu vyhodnotiť ponuky.

NDS niektoré tendre podpísala

NDS následne podpísala zmluvu o výstavbe D1 Hubová – Ivachnová v dĺžke vyše 15 kilometrov so Združením Čebrať, ktorého členmi sú stavebné spoločnosti Váhostav – SK, a. s. Žilina (vedúci združenia) a OHL ŽS, a. s. Brno. Zmluvná cena prác plánovaných na tri a pol roka je 227,26 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), resp. 272,72 mil. eur vrátane dane. Vybraný zhotoviteľ uspel so štvrtou najlacnejšou ponukou, keď ostatných šiestich uchádzačov diaľničiari po opakovanom vyhodnotení ponúk vylúčili.

Vzhľadom na rozhodnutia ÚVO o námietkach možno očakávať aj uzavretie tendrov a zmlúv s vybranými zhotoviteľmi na stavbu R2 Ruskovce – Pravotice, R2 Zvolen, východ – Pstruša a D3 Žilina, Strážov – Brodno.

foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM