Správy

Najviac pôrodov v žilinskej nemocnici bolo v lete: Jún prial aj dvojčatám

Obdobie pandémie je pre zdravotníkov veľkým náporom. Primár pôrodníckeho oddelenia však aj tak hovorí o pozitívnych zmenách.

Ilustračný obrázok k článku Najviac pôrodov v žilinskej nemocnici bolo v lete: Jún prial aj dvojčatám
Zdroj: Pixabay.com

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline sa vlani narodilo 1894 detí, z toho bolo 20 párov dvojčiat. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej sa najviac detí narodilo v júni (213).

Mamičky aj zďaleka

Primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva FNsP Žilina Martin Sudek podotkol, že napriek náročnému obdobiu posledných dvoch pandemických rokov sa podarilo pokračovať v pozitívnych zmenách. „Rodičky sa do žilinskej pôrodnice s dôverou vracajú, odporúčajú ju ďalším budúcim mamičkám. To je pre nás najväčšia motivácia do nového roka,“ uviedol.

Doplnil, že vlani sa rozhodli priviesť na svet dieťatko v žilinskej nemocnici nielen ženy zo spádových okresov Žilina či Bytča, ale tiež z Kysuckého Nového Mesta, Čadce, Považskej Bystrice alebo Martina. „Už štandardne sú u nás najrušnejšie letné mesiace. Rekordný bol predovšetkým jún, keď sme odviedli najviac pôrodov – až 213, dokonca trikrát dvojčatá,“ priblížil Sudek.

Pôrody s covidom

Personál oddelenia gynekológie a pôrodníctva a oddelenia neonatológie počas celého roka profesionálne zabezpečil aj 53 pôrodov žien s ochorením COVID-19 a následnú starostlivosť o matku i novorodeniatko.

Primárka novorodeneckého oddelenia FNsP Žilina Katarína Jackuliaková informovala, že najmenším dieťatkom bola v roku 2021 Simonka s váhou len 810 gramov a dĺžkou 32 centimetrov. „Bábätko prišlo na svet predčasne v 27. týždni tehotnosti. Simonka strávila v nemocnici až 89 dní, no napriek tomu to malá bojovníčka krásne zvládla,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM