Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Najväčšie investície v Žiline v roku 2018: Čo všetko sa má v meste zmeniť?

Primátor Igor Choma predstavil plány žilinskej radnice na tento rok. Čítajte, čo sa bude našom meste riešiť prioritne.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšie investície v Žiline v roku 2018: Čo všetko sa má v meste zmeniť?
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Mesto čakajú aj v tomto roku viaceré investície. Ako uviedol primátor Igor Choma v stredu 24. januára na tlačovej konferencii Mesta Žilina, chcel by dokončiť všetko to, čo počas posledného volebného obdobia rozrobil.

Žilina plánuje v roku 2018 preinvestovať 19 685 400 eur.

Mesto čakajú veľké zmeny

Úpravy sa dotknú napríklad historického centra. V rámci obnovy Mariánskeho námestia sa počíta s rekonštrukciou fontány, oplotenia a lavičiek, pričom mesto na tento účel plánuje vynaložiť 363 000 eur. Zmeny čakajú aj Námestie Andreja Hlinku so sadom SNP. Urbanistická a architektonická štúdia bude odovzdaná 30. marca 2018 a mesto bude stáť 18 200 eur.

Mesto tiež plánuje rekonštrukciu Kamennej ulice, ktorú zároveň považuje za prioritu ukončiť v tomto roku. Výdavky budú predstavovať 400 000 eur.

Ďalšou víziou mesta je vybudovanie športového areálu – Areál športu Dubeň. V súčasnosti je ukončená architektonická štúdia a pripravuje sa návrh zmluvy o dielo na spracovanie urbanistickej štúdie. Momentálne sa rokuje s víťazmi súťaže a po ukončení týchto rokovaní budú jasné ceny a termíny na dokumentáciu. V tomto roku plánuje mesto investovať do prípravy projektu 167 000 eur.

Začne tiež prípravný proces revializácie Mestskej krytej plavárne a jej letného areálu, na ktorú je mesto pripravené vynaložiť 325 000 eur.

Podľa Igora Chomu by najneskôr do septembra tohto roku mala byť ukončená komplexná rekonštrukcia verejného osvetlenia v hodnote 7 miliónov eur.

Obmedzenie dopravy na Bulvári

Popri tom bude dôležitým dokumentom aj územný plán centra Žiliny, zóny Žilina – Bulvár, ktorým chce mesto nadviazať na širšie centrum mesta. Bude sa týkať Bernolákovej ulice smerom ku Auparku a pokračovať smerom ku Hlinám až po bývalú budovu Vuralu.

V rámci komplexnej rekonštrukcie Bulváru by sa mala predĺžiť pešia zóna z centra mesta až po Krajskú knižnicu. Chodníky, ktoré zostali v centre mesta rozbité po revitalizácii zelene mesto plánuje opraviť v rámci týchto stavebných úprav. „Celé námestie bude vydláždené, nebudú tam ani asfalty, ani chodníky, budú tam len cyklotrasy,“ uviedol Igor Choma.

Obstaranie nového územného plánu

Jednou z priorít mesta je obstaranie nového územného plánu Žiliny, keďže posledný sa schvaľoval v roku 2013 po viac ako desaťročných prípravách. Podľa primátora Chomu už v čase schvaľovania tento územný plán nereflektoval na všetky požiadavky mesta, no napriek tomu bolo potrebné ho schváliť, keďže pôvodný územný plán bol desiatky rokov starý a nevhodný. Za posledné volebné obdobie sa mesto riadilo práve týmto územným plánom, no dnes je podľa Chomu nevyhnutné obstarať nový, a tak bude spustené verejné obstarávanie na zhotoviteľa. Z mestskej kasy poputuje na tento účel 30 000 eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM