Igor Petrík Rôzne

Najobľúbenejším učiteľom žilinského gymnázia sa stal Belgičan: Čo prezradil o sebe a svojich študentoch?

Lektor Blaise Fontaine učí na bilingválnom gymnáziu v Žiline francúzštinu a literatúru. Práve on sa stal víťazom našej ankety o najobľúbenejšieho pedagóga tejto školy, ktorú sme urobili medzi jej študentmi. Prečítajte si teraz, čo prezradil v rozhovore o sebe ale i o svojich študentoch.

Ilustračný obrázok k článku Najobľúbenejším učiteľom žilinského gymnázia sa stal Belgičan: Čo prezradil o sebe a svojich študentoch?
Zdroj: Dnes24.sk

Čo vás pritiahlo na Slovensko ?

"Vyštudoval som učiteľstvo a vždy som rád cestoval, na Slovensko som ale prišiel náhodou. Na konci svojich štúdií v Belgicku mal som možnosť zúčastniť sa súťaže organizovanej Wallonie-Bruxelles International (belgická organizácia, ktorá zabezpečuje učiteľov francúzskeho jazyka vo svete). Po absolvovaní súťaže mi bolo ponúknuté miesto na Biligválnom gymnáziu v Žiline. Aj keď som nič nevedel o Slovensku, matne som si spomenul, kde sa nachádza krajina na mape, okamžite som súhlasil a nikdy som to neoľutoval.

Ako dlho už v Žiline pôsobíte a aké ste mal očakávania pred príchodom k nám?

„Som tu už tretí rok. Moje očakávania pred príchodom boli dvojaké. Na jednej strane boli predovšetkým profesionálne: Chcel som získať skúsenosti ako učiteľ a zamestnanie, ktoré je aj vzrušujúce, ale tiež niekedy ťažké hlavne na začiatku. Na druhej strane moje očakávania bol tiež osobné: Chcel som objavovať novú krajinu a novú kultúru. Nebol som sklamaný!“

Prekvapilo vás po príchode niečo?

„Niekoľko vecí ma prekvapilo, keď som dorazil na Slovensko. Jedna z nich bola vyspelosť krajiny. Musíte vedieť, že v Belgicku máme veľmi nepresný obraz o Slovensku. Musím priznať, že je to krajina, o ktorej vieme veľmi málo a u nás nie je nezvyčajné, že niektorí ľudia majú o vašej krajine mylné predstavy. Navyše sa často stávalo, že som v Belgicku počul nejaké nepravdy o Slovensku. Teraz, aj keď nepoznám krajinu tak dobre ako Slovák, vždy dám veci na pravú mieru a opravím tie mylne predstavy, keď si to situácia vyžiada!“

Aký dojem na vás urobili žilinskí študenti ? V čom je podľa vás ich silná stránka a naopak, v čom vidíte ich slabiny?

„Pred mojou prvou hodinou na tejto škole, moment, ktorý zostane navždy v mojej pamäti, som bol vydesený a pýtal som sa sám seba tisíce otázok: „Akí budú moji študenti, akú úroveň majú, čo ak si nebudeme rozumieť?“ Postupom času som si uvedomil, že som mal veľké šťastie. Študenti z našej školy sú neuveriteľní a majú mnoho silných stránok: sú milí, starostlivosti a pracovití. Sú tiež veľmi komunikatívni a spontánni, čo je radosť, keď učíte jazyk a literatúru. Keď ich porovnávam s ostatnými študentmi, ktorých som učil v Belgicku, cítim sa veľmi šťastný, že môžem učiť na tejto skole v Žiline. Samozrejme, nedá sa povedať, že všetci moji študenti sú skvelí! Všetci máme svoje silné a slabé stránky – samozrejme ja tiež – a to je to, čim je práca učiteľa zaujímavá. Ako postupovať, aby sa moji študenti zlepšovali v škole a v učení, ale aj v ich živote s prihliadnutím na ich nedostatky a ťažkosti? To je tá výzva, o ktorú sa snažím každý deň v triede."

Čím vás vedia žiaci na hodine nahnevat' ? A sú aj momenty, ked' sa nezdržíte smiechu?

„Len veľmi zriedka sa stáva, že sa v triede rozčúlim. Naozaj si myslím, že je to zbytočné. A ako to vyjadruje porekadlo vo francúzštine: hnev je zlý radca. Myslím si, že pri učiteľskom povolaní – zvlášť v našej dobe – musíme vedieť byť trpezliví a presne vedieť, čo chceme pre svojich študentov. Ale pozor, nemyslite si, že na mojich hodinách je všetko dovolené a že sa nikdy nenahnevám. Práve naopak! Som ale presvedčený, že aby hodina prebehla dobre, musíte vedieť pracovať s porozumením, s rešpektom a zábavou. Tieto tri "ingrediencie“ sú pre mňa sú základnými prvkami. Som rád, že cez hodinu mám niekedy možnosť zažiť na tejto skole aj komické situácie, kedy sa so svojimi študentmi – a nie zo svojich študentov – spoločne zasmejeme. Keď napríklad jeden z nich smiešne vysloví slovíčko, alebo keď niekto povie niečo úplne nečakane v súvislosti s tým, čo sa učíme."

Učíte francúzštinu, ale ako je to so slovenčinou? „Pochytili“ ste aj vy niečo z nášho jazyka ? Je pre cudzinca ťažké naučit' sa po slovensky?

„Musím sa priznať, že moje znalosti slovenčiny sú veľmi jednoduché. Okrem obvyklých pozdravov a niektorých slov, ktoré používam vo svojom každodennom živote, nikdy som nemal čas riadne sa naučiť jazyk. Myslím, že dôvod je aj obtiažnosť slovenského jazyka. Aj keď sa rád učím cudzie jazyky, slovenčina sa nepodobá na nič, čo som sa doteraz učil. Preto nenachádzam spojitosti, ktoré by mi pomohli ľahšie sa ju naučiť. Okrem toho, výslovnosť je pre mňa úplne odlišná (napríklad, "h“ sa vo francúzštine nikdy nevyslovuje), nehovoriac o skloňovaní, ktoré je pre mňa naozaj hlavolam. Našťastie to, že tu žijem, mi umožnilo získať určite pasívne porozumenie. Nechcem sa vzdať a ktovie, možno jedného dňa sa v tomto jazyku zlepším. Ale nebude to hneď!"

Prečítajte si tiež:

Študenti a študentky rozhodli: Toto je najobľúbenejší učiteľ bilingválneho gymnázia v Žiline

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM