Iveta Hrabovská Od Vás

V Žiline máme unikátnu triedu: Deti sa učia vonku

O tom, že vyučovanie nie je iba nuda a hodiny môžu byť naozaj zábavné a predovšetkým kreatívne nás presvedčili na ZŠ Lichardova v Žiline, kde v areáli oddychovej zóny vedľa školskej jedálne slávnostne otvorili letnú triedu. Tá je jedinou svojho druhu v celom meste.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline máme unikátnu triedu: Deti sa učia vonku
Foto: Iveta Hrabovská

Ako náhle na jar zasvieti slniečko, deti to láka von. Preto sa kompetentní rozhodli, že niektoré vyučovacie predmety, hlavne tie výchovné, ale aj činnosť v školskom klube či mimoškolskú činnosť budú prevádzať v areáli školy.

„Bola to doteraz oddychová zóna, ale boli tu už opotrebované preliezky a pieskovisko a my sme sa na tomto mieste rozhodli, že takúto triedu postavíme, aby tu mohlo vyučovanie prebiehať i počas teplých letných dní,“ konštatovala Ida Pavlovičová, riaditeľka ZŠ Lichardova 24 v Žiline.

V rámci environmentálnej výchovy chcú v škole rozvíjať u detí vzťah k prírode, k životnému prostrediu, naučiť ich pozorovať, citlivo vnímať dianie v prírode, esteticky cítiť a tvorivo rozvíjať ich schopnosti hlavne na výchovných predmetoch pri tvorbe rôznych projektov.

„Budú sa tu vyučovať hlavne výchovné predmety – etická výchova, výtvarná výchova, ale aj biológia, geografia, kde môžu učitelia využiť schopnosti detí na to, aby tvorili rôzne projekty,“ povedala Pavlovičová.

Zatraktívniť vyučovanie, motivovať detí k učeniu, k lepším výsledkom, aby zabudli na tabuľu a kriedu a zážitkovou formou nadobúdali vedomosti počas teplých dní v príjemnom prostredí obklopení zeleňou je hlavnou úlohou mesta ŽIlina, pod ktorého správu táto škola spadá.

„Táto letná trieda vyšla mesto na viac ako 9 000 eur, ale vedeniu mesta záleží na vzdelávaní svojich detí, tak sme vyvinuli maximálne úsilie, aby sme poskytli alternatívne spôsoby výučby základnej škole Lichardovej. Ďalej pripravujeme koncepciu rozvoja školstva v meste Žilina. Plánujeme viaceré takéto učebne, takisto chceme skvalitniť školstvo v Žiline,“ podotkla Adriana Jurišová, vedúca odbor školstva a mládeže v Žiline.

Autor: Michaela Števková Foto: ZŠ Lichardova

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM