Správy

Na známej žilinskej cyklotrase padajú rekordy: Plány, ktoré potešia mnohých

V našom okrese to žilo športom. Na známej cyklotrase sa stretli tisíce cyklistov. Plány žilinského kraja sú pomerne veľkorysé.

Ilustračný obrázok k článku Na známej žilinskej cyklotrase padajú rekordy: Plány, ktoré potešia mnohých
Zdroj: TASR

Nápor takmer tritisíc cyklistov zaznamenal Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) počas uplynulého víkendu na cyklotrase BikeKIA, spájajúcej hrad Budatín s hradom Strečno.

„V sobotu 1. apríla prešlo našou cyklotrasou rekordných 1878 cyklistov. Podarilo sa nám tak prelomiť rekord z mája minulého roka, kedy sčítače zaznamenali 1085 cyklistov za jeden deň. Čo do počtu návštevníkov nezaostávala na cyklotrase ani nedeľa. Vyrazilo na ňu 1026 cyklo nadšencov. Verím, že tieto čísla budú ďalej rásť a do konca roka pokoríme ešte niekoľko rekordov,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Najobľúbenejšia je nedeľa

Doplnil, že od januára 2017 prešlo po cyklotrase 8200 cyklistov, čo predstavuje v priemere 2700 návštevníkov za mesiac. Najobľúbenejšou stále zostáva nedeľa, kedy cyklotrasu využíva najviac športovcov. „Štatistiky nás veľmi tešia. Potvrdzujú, že ľudia majú o cykloturistiku záujem a že budovanie ďalších úsekov, nových cyklotrás či cyklo značenia má opodstatnenie a zmysel,“ povedala vedúca oddelenia cestovného ruchu Úradu ŽSK Barbora Zigová.

Podľa predsedu ŽSK sa v sobotu 8. apríla na cyklotrase BikeKIA uskutoční cyklojazda, ktorú plánujú ako hromadné otvorenie cyklistickej sezóny. „Aj touto cestou by som rád pozval všetkých fanúšikov cyklistiky na našu cyklotrasu, aby sme spoločne odštartovali sezónu, prešli všetky trasy a objavili krajské krásy,“ dodal Blanár.

Zdieľanie fotografii

Jar je na cyklotrase BikeKIA spojená so súťažou Prejdi všetky trasy, objav krajské krásy. Na sociálne siete ŽSK môžu milovníci cyklistiky zasielať fotky zo svojich cyklo výletov po ŽSK. „Každý mesiac vyhodnotíme najlepšie fotky a víťazov zaradíme do celosezónnej súťaže, kde ich čakajú zaujímavé ceny,“ informovala Zigová.

ŽSK začal s budovaním cyklotrasy BikeKIA v roku 2012 a počas šiestich rokov sa mu i vďaka finančnej podpore spoločnosti Kia a Nadácii Kia Motors Slovakia podarilo vyasfaltovať úseky v dĺžke 3,8 kilometra, vybudovať lávku cez biokoridor, nainštalovať cyklosčítač, osadiť cykloturistické značenie a drobnú architektúru. „V procese prípravy je aktuálne asfaltovanie ďalších kilometrov BikeKIA a rovnako projekt cezhraničnej spolupráce, ktorý by pre cyklistov spojazdnil aj ľavobrežnú časť Váhu,“ uzavrela Záteková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM