Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Na Vojenskom citoríne v Žiline odpočívajú stovky vojakov: Miesto dostane nový ráz

Vojenský citorín prejde revitalizáciou. Mesto Žilina bude pri prácach spolupracovať aj s Veľvyslanectvom Ruskej federácie.

Ilustračný obrázok k článku Na Vojenskom citoríne v Žiline odpočívajú stovky vojakov: Miesto dostane nový ráz
Zdroj: Žilina gallery

Na vojenskom citoríne na Bôriku je pochovaných 1786 vojakov, ktorí padli počas oslobodzovania severného Slovenska na Liptove, Orave a v okresoch Bytča, Považská Bystrica a Žilina v roku 1945. V spolupráci s Ministerstvom vnútra a Veľvyslanectvom Ruskej federácie bude ralizovaná rekonštrukcia a čistenie pamätníka a vojenských hrobov.

Cintorín by mal v najbližších mesiacoch prejsť veľkou údržbou. Podľa primátora Žiliny Igora Chomu by mali byť práce zrealizované do osláv oslobodenia Žiliny, teda do konca apríla 2018. „Keď budeme oslavovať oslobodenie Žiliny, aj celú tú slávnosť budeme ponímať trochu inak a máme niektoré nápady, ktoré prvýkrát zrealizujeme. Spolupráca s Veľvyslanectvom Ruskej federácie spočíva v tom, že chceme zrevitalizovať všetky hrobové miesta, v ktorých sú sovietski vojaci a takisto budeme robiť aj úpravy pamätníka, ktorý bol v minulosti umiestnený na balustrádach, a teraz je na cintoríne,“ uviedol.

„Dáme cintorínu celkom iný ráz. Okrem toho tam budú dobudované obvodové steny, oplotenie sme urobili pred štyrmi rokmi, takže celý cintorín za tých niekoľko rokov dostal úplne iný charakter,“ doplnil Igor Choma.

Na cintoríne je postavený ústredný pamätník, nachádzajú sa tam masové hroby a hroby dôstojníkov Červenej armády. Bol postavený podľa projektov sovietskych architektov. Od roku 1981 je zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok. V roku 2009 bola na cintoríne vykonaná rekonštrukcia za viac ako 20 tisíc eur, ktorú zaplatilo ruské veľvyslanectvo.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM