Adela Fruckova Samospráva

Na Predmestskej ulici došlo k výrubu: Mesto vysvetľuje, prečo sa tak stalo

Mesto koncom februára pristúpilo k výrubu drevín na Predmestskej ulici v Žiline. Radnica vysvetľuje, prečo k výrubu došlo. Tu sú podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Na Predmestskej ulici došlo k výrubu: Mesto vysvetľuje, prečo sa tak stalo
Zdroj: TASR

Výrub drevín na Predmestskej ulici sa uskutočnil v mesiaci február 2016, v zmysle platného rozhodnutia na výrub drevín. Dreviny sa podľa radnice zaradili na výrub z dôvodu podania viacerých podnetov od obyvateľov sídliska Pod nemocnicou.

„Stromy boli obhliadnuté pracovníkmi odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiline, ktorí zistili, že rástli v prehustenej výsadbe, tienili a mali zníženú fyziologickú, ako aj estetickú hodnotu a dochádzalo k ich presychaniu. Z týchto dôvodov bola ohrozená bezpečnosť obyvateľov a výrub týchto drevín bol preto nevyhnutný,“ povedal hovorca mesta Žilina Pavol Čorba a dodal, že na danom území zostal dostatočný počet vzrastlých drevín, ktoré budú naďalej plniť svoju funkciu.

„Ako som už viackrát deklaroval, zeleň, ktorú v meste máme, nebudeme redukovať, ale naopak, budeme sa snažiť ju zveľaďovať. Prestarnuté stromy a kríky je nutné vždy nahradiť mladou a zdravou zeleňou. Preto aj v roku 2016 plánujeme pokračovať vo výsadbe drevín v rámci náhradných výsadieb a to rovnako na jar aj na jeseň,“ povedal primátor Igor Choma.

Mesto Žilina bude podľa slov radnice naďalej vykonávať ošetrovanie a orezávanie drevín v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny. Ak to bude situácia vyžadovať, dreviny sa budú ošetrovať aj v tomto roku. Každá drevina, ktorá by mohla vplyvom zhoršeného zdravotného stavu ohroziť zdravie alebo majetok obyvateľov mesta, bude podľa mesta ošetrená.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM