Krimi

Na pošte zaistili zásielku s bažantími pierkami. Adresát nemal potrebné doklady

Zásielka z Ameriky sa k adresátovi nedostane. Zaistené pierka budú slúžiť na vzdelávacie účely.

Ilustračný obrázok k článku Na pošte zaistili zásielku s bažantími pierkami. Adresát nemal potrebné doklady
Zdroj: TASR

Zásielku s bažantími pierkami zaistili príslušníci finančnej správy na vyclievacej pošte v Žiline. Dôvodom bolo chýbajúce povolenie, ktoré mal dovozca predložiť v rámci opatrení proti obchodu s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín. Informovala o tom hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Žilina Božena Chríbiková.

Nemala doklady

„Bažantie pierka si nechala zo Spojených štátov amerických poslať pani z Oravy. Zrejme ani netušila, že naoko obyčajný tovar podlieha zákazom a obmedzeniam. Na vyclievacej pošte v Žiline, kde sa balík s tovarom podrobil colnej kontrole, nevedela predložiť potrebné doklady, a tak jej ho nemohli prepustiť,“ vysvetlila hovorkyňa CÚ.

Pri preclievaní exemplárov sa príslušníci finančnej správy musia riadiť Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín (CITES). „Zahŕňa aj pierka živočícha patriaceho medzi druhy, ktoré nie sú bezprostredne ohrozené vyhynutím, no mohli by sa nimi stať, ak by obchod s nimi nebol podriadený prísnym opatreniam. Preto ich nie je možné doviezť z tretích krajín bez vopred vybaveného povolenia,“ vysvetlila Chríbiková.

Zaistené pierka budú slúžiť na vzdelávacie účely.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM