Zuzana Vajayová Rôzne

Na opravu striech dvoch stredných škôl vyčlenil ŽSK takmer 205.000 eur

Opravy striech Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši a Gymnázia na Hlinskej ulici v Žiline znížili energetickú náročnosť budov, ktorá v novom školskom roku prispeje k poklesu nákladov na ich vykurovanie a skvalitní prostredie v školách.

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vyčlenil z rozpočtu na ich opravu dovedna takmer 205.000 eur.

Nová strecha hotelovej akadémie je podľa hovorkyne ŽSK Radky Kulaviakovej vybavená vyhrievacími káblami, ktoré zabezpečia nepretržitý odtok vody zo strechy aj v zimnom období. „Dodávateľská firma na stavbe aplikovala 1647 metrov štvorcových (m2) tepelnoizolačnej a hydroizolačnej vrstvy, vymenila odkvapové lišty, ríny i bleskozvodovú sústavu. K zvýšenej bezpečnosti a zamedzenému prístupu nepovolaných osôb prispieva kovový rebrík s ochranným košom. Celková rekonštrukcia stála 91.168 eur,“ informovala Kulaviaková.

Doplnila, že pri oprave strechy Gymnázia na Hlinskej ulici demontovali 55 svetlíkov, ktoré tvoria súčasť strechy na presvetlenie vnútorných priestorov školy. „Svetlíky opätovne osadili tak, aby dažďová voda nezatekala do strechy a interiéru školy. Zatekaniu bráni 1890 m2 novej tepelnoizolačnej a hydroizolačnej vrstvy. Na zvýšenú bezpečnosť vplýva aj nová bleskozvodová sústava. Celkové náklady na výstavbu predstavujú 113.575 eur,“ povedala Kulaviaková.

„Je dôležité, aby sme našim deťom umožnili kvalitné vzdelanie do budúcnosti, a to nie je možné v zlých podmienkach. Preto ŽSK neustále investuje do rekonštrukcií školských budov, či už z vlastného rozpočtu alebo z eurofondov,“ skonštatoval predseda ŽSK Juraj Blanár. Pripomenul, že po ukončených projektoch zateplenia budov Gymnázia V. P. Tótha v Martine, Spojenej škole v Kysuckom Novom Meste, Obchodnej akadémie a SOŠ technickej v Čadci, rekonštruuje ŽSK Pedagogickú a sociálnu akadémiu v Turčianskych Tepliciach, SPŠ strojnícku v Martine, Obchodnú akadémiu v Dolnom Kubíne, gymnáziá v Martine a Turzovke, priemyslovku v Kysuckom Novom Meste a Dopravnú akadémiu v Žiline.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM