Správy

Múzeum v Budatínskom hrade obsadili šikovné ruky: Stretli sa tu drotárski majstri, FOTO

Stretnutie drotárskych majstrov v areáli Budatínskeho hradu má už svoju tradíciu. My vieme, aká je tohtoročná téma...

Zdroj: Dnes24.sk

Slovenskí a českí drotári, ktorí sa v piatok zišli v Drotárskom pavilóne Budatínskeho hradu v Žiline na XXVIII. Stretnutí drotárskych majstrov, pokračujú druhý rok v téme Architektonické pamiatky a turistické zaujímavosti Slovenska.

Podľa vedúcej oddelenia drotárstva Považského múzea v Žiline Kataríny Hallonovej pokračujú v téme, pretože je technicky náročná.

"Napríklad výroba malého modelu kostola naozaj kladie veľké nároky aj na konštrukčné myslenie. Takže sme im na to dali dosť času " dodala Hallonová.

„Témou by sme radi predstavili Slovensko, jeho historické zaujímavosti, ale možno aj zaujímavú súčasnosť a turistické krásy. Chceme skĺbiť zaujímavosť krajiny s drotárskym remeslom, ktoré je špecifické pre Slovensko. V iných kultúrach sa v podstate v takejto podobe vôbec nevyskytuje,“ povedala Hallonová.

„Výsledky oboch ročníkov tvorivej dielne by sme chceli zužitkovať na reprezentatívnej výstave, ktorá by predstavila kultúru, históriu, ale aj turistické zaujímavosti Slovenska práve cez drôtené objekty. To, že sú z drôtu a spracované drotárskou technológiou, by bolo pridanou hodnotou,“ podotkla Hallonová.

Riaditeľ Považského múzea v Žiline Michal Jurecký pripomenul, že obnovu Drotárskeho pavilónu dokončili v minulom roku.

„Drotárstvo je špecializáciou nášho múzea a odlišuje nás od ostatných slovenských múzeí. Máme jedinečnú zbierku drotárstva a aj naše aktivity, súvisiace s drotárstvom, sú veľmi špecifické a jedinečné“, uviedol Jurecký.

Stretnutie drotárskych majstrov z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Stretnutie drotárskych majstrov
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM