Správy

Môže sa začať stavať: Úsek D1 bude mať 7 mostov, súčasťou bude aj najdlhší tunel na Slovensku

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) dnes podpísala zmluvu na výstavbu úseku diaľnice D1 medzi Lietavskou Lúčkou a Dubnou Skalou, ktorej súčasťou je aj 7,5-kilometrový tunel Višňové. Pozrite si v galérii video, ako by mohol tunel Višňové po dobudovaní vyzerať.

Ilustračný obrázok k článku Môže sa začať stavať: Úsek D1 bude mať 7 mostov, súčasťou bude aj najdlhší tunel na Slovensku
Zdroj: YouTube.com

Len včera sme vás informovali o očakávanom podpise zmluvy na výstavbu tunela Víšňové. Dnes sa tak stalo realitou. Tunel, ktorý bude po dobudovaní najdlhším na Slovensku, sa môže začať stavať. Financovať ho budú dvojfázovo

„Úsek bude postavený za necelých 410 miliónov eur a financovaný dvojfázovo z Operačného programu Doprava a z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra,“ priblížil hovorca NDS Marcel Jánošík. Stavať ho bude združenie firiem Salini Impregilo a Dúha. To predložilo v súťaži tretiu najnižšiu cenu, dve predchádzajúce NDS z tendra vylúčila.

Sedem mostov a 900 metrov protihlukových stien

Diaľničný úsek je dlhý 13,5 km, okrem tunela Višňové sa na jeho trase nachádza sedem mostov a 900 metrov protihlukových stien. Dokončenie tejto časti diaľnice je naplánované na rok 2019.

Rýchlo a bezpečne na východ Slovenska

„Plníme sľuby a diaľnice staviame na všetkých najdôležitejších ťahoch,“ zdôraznil pri tejto príležitosti minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Vybudovanie úseku podľa diaľničiarov odkloní dopravu z cesty prvej triedy v Žiline a v Strečnianskej úžine. „Vďaka nemu sa motoristi vyhnú zápcham na ceste pod hradom Strečno a dostanú sa rýchlo a bezpečne smerom na východ Slovenska,“ doplnil Jánošík. Cesta zo Žiliny do Martina sa pre motoristov podľa jeho slov skráti približne o 15 minút.

Nová diaľnica má zároveň odbremeniť obyvateľov Žiliny a jej prímestských častí a zmierniť negatívne účinky dopravy na kvalitu života ľudí.

Pozrite si vo galérii video, ako by mohol tunel Višňové po dobudovaní vyzerať. Vizualizáciu vypracovala NDS v roku 2010.

foto: youtube

Začína sa stavať najdlhší tunel na Slovensku
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM