Zuzana Gadušová Kultúra

Milovníci dvoch kolies, tešte sa: Cyklotrasou sa spoja dve krásne pamiatky Žiliny

Žilinčania by si mali vychutnávať krásy svojho kraja na novej cyklotrase z Budatínskeho hradu, až po hrad Strečno. Pribudnú aj iné cyklotrasy, či elektronicý sprievodca upozorňujúci na 50 najkrajších cyklocieľov Žilinského kraja.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci dvoch kolies, tešte sa: Cyklotrasou sa spoja dve krásne pamiatky Žiliny
Zdroj: Dnes24.sk

Cyklotrasa od hradu Budatín po hrad Strečno, ktorú v rámci projektu BikeKia budujú Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) a spoločnosť Kia Motors Slovakia, sa dočká finálnej podoby už túto jeseň. Jeden z najvyužívanejších úsekov od sútoku riek Váh a Kysuca pri Budatínskom parku po novovybudovaný cyklochodník, prepájajúci budatínsky most s cyklotrasou, bude vyasfaltovaný ešte do konca tohto roka. „ŽSK sa tak posunie o krok bližšie k zámeru vybudovať bezpečnú cyklotrasu, ktorá je úrovňou náročnosti vhodná pre všetky vekové kategórie,“ podotkol riaditeľ odboru informácií a zahraničných vzťahov Úradu ŽSK Peter Kubica.

Okrem nového 500-metrového povrchu úseku na trase medzi hradmi Budatín a Strečno pristúpi ŽSK vďaka finančnej podpore Kie k obnove 106 kilometrov vybraných cyklotrás v regióne Turiec. V príprave je aj elektronický sprievodca, ktorý cyklistov prevedie 50 najkrajšími cyklocieľmi v Žilinskom kraji. „Som nesmierne rád, že spolupráca so spoločnosťou Kia Motors Slovakia prináša ovocie. V relatívne krátkom čase trvania vzájomnej kooperácie sa nám podarilo prispieť k zlepšeniu stavu cyklotrás v celom Žilinskom kraji. A v projekte BikeKia sme dokonca pristúpili k budovaniu novej cyklotrasy spájajúcej naše vzácne historické dominanty,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Kubica pripomenul, že tohtoročnú cyklistickú sezónu symbolicky otvorili čistením okolia cyklotrasy od hradu Budatín po hrad Strečno, na ktorom sa zúčastnili študenti Strednej odbornej školy stavebnej, ale i široká verejnosť. No a záver sezóny bude patriť opäť čisteniu. „Lebo, ako možno s nadšením konštatovať nárast počtu cyklistov, priamo úmerne s nimi pribúda na trasách aj množstvo odpadkov. Čistenie úseku od hradu Budatín po Vodné dielo sa uskutoční vo štvrtok 16. októbra 2014,“ uzavrel riaditeľ P. Kubica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM