Igor Petrík Rôzne

Miesta, ktoré rozhodne stoja za vašu námahu: 6 skalných krás, ktoré ponúka okolie Žiliny

Žilina je doslova obkolesená pohoriami. Malá Fatra, Veľká Fatra, Kysucké Beskydy atď. A v nich nájdeme mnoho skalných útvarov, ktoré stvorila príroda. Práve na ne, viac či menej známe, sme sa zamerali.

Ilustračný obrázok k článku Miesta, ktoré rozhodne stoja za vašu námahu: 6 skalných krás, ktoré ponúka okolie Žiliny
Zdroj: Dnes24.sk

Turská skala v katastri obce Turie (titulná foto) je prírodná pamiatka so 4. stupňom ochrany a výmerou 4,38 ha. Nachádza sa v Žilinskej kotline pri sútoku Rajčanky a Turianskeho potoka. Vyhlásená bola v roku 1982. Na skalu nevedie nijaký oficiálny značený chodník. Predmetom ochrany sa stal zriedkavý geomorfologický útvar – obtočník s výraznou estetickou a krajinotvornou funkciou. Okolo nej prechádza cesta do obce Turie. Ústie neďalekej Turskej doliny v dĺžke asi 8 km zas zdobia skalné útvary „Síčeskala.“

Vychylovské skálie je rozľahlé kamenné more ukryté v hustom lese, ktoré má miestami charakter labyrintu mohutných skalných blokov. Unikátna prírodná pamiatka sa nachádza na južnom svahu Rycierovej hory v Kysuckých Beskydách, pri slovensko-poľských hraniciach. Vychylovské skálie vzniklo rozpadom pieskovcových skál a následným zosuvom ich veľkých častí.

V lesoch Moravsko-Sliezskych Beskýd pri kysuckej obci Klokočov nájdeme prírodnú rezerváciu Klokočovské skálie. Lokalita je zaujímavá 300 m dlhou a 15 – 25 m vysokou pieskovcovo-zlepencovou skalnou hranou s výskytom unikátnych skalných gúľ. Na rozdiel od iných podobných miest (kamenné gule Megoňky, Čadca, mestská časť Milošová) sa gule vyskytujú v čisto prírodnom, ľudskou činnosťou nenarušenom prostredí.

Gotická brána v Súľovských skalách. Gotická brána je súčasťou pseudokrasových tvarov známych ako skalné mesto. Nachádza sa tu Gotická brána, Súľovská tiesňava, Kamenný hríb, Hlbocký vodopád a ďalšie zaujímavosti. V Súľovských skalách sa nachádzajú aj dve jaskyne (jednou z nich je Prírodná pamiatka Šarkania diera) a zrúcanina Súľovského hradu.

Prírodná pamiatka Hričovská skalná ihla pri obci Hričovské Podhradie, vyhlásená v roku 1965, s výmerou 6300 metrov štvorcových. Je morfologickou zaujímavosťou. Významný povrchový tvar na rozhraní Súľovských vrchov a Považského podolia. V brale sa nachádza malé okno. Skala je opradená viacerými povesťami.

Chránený prírodný výtvor Poluvsianska skalná ihla, v katastrálnom území Rajeckých Teplíc v mestskej časti Poluvsie. Je to erózne oddelená časť skaly od priľahlého masívu Slnečných skál, tvaru ihly. Dolomitový skalný objekt ihlovitého tvaru so základňou približne 11 × 5 metra dosahuje výšku cca 15 metrov. Pre svoju ľahkú dostupnosť (vedľa štátnej cesty do Žiliny) sa v minulosti využíval ako objekt na základný horolezecký výcvik. Od roku 1965 je vyhlásená za prírodnú pamiatku s výmerou 19 466 m².

Mohlo by vás zaujímať:

Za tú námahu to stojí: (Ne)známe vodopády pri Žiline, ktoré sa oplatí navštíviť

Zaujímavosti, na ktoré môžeme byť právom hrdí: Pozrite si rarity a unikáty z okolia Žiliny

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Foto: wikipedia

Zdroj: wikipedia.sk, vypadni.sk, krizom-krazom.eu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM