Jozef Legéň Samospráva

Mestskí poslanci sa definitívne zhodli: Byty sa budú prideľovať po novom

Na 37. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline, ktoré sa konalo v pondelok na Radnici mesta Žilina, sa poslanci definitívne zhodli na tom, ako sa budú prideľovať mestské nájomné byty občanom mesta Žilina.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci sa definitívne zhodli: Byty sa budú prideľovať po novom
Zdroj: Dnes24.sk

Téma prideľovania bytov rezonovala na verejnosti po tom, ako Mesto Žilina podalo trestné oznámenie na podozrenie s nekalou manipuláciou bytov, ktoré sú vo vlastníctve Mesta. Ukázalo sa, že všetky doposiaľ schválené všeobecne záväzné nariadenia mesta Žilina nedokázali zabezpečiť maximálnu transparentnosť pri prideľovaní mestských nájomných bytov.

“Z tohto dôvodu súčasné vedenie mesta intenzívne pracovalo s príslušným oddelením Mestského úradu v Žiline na vypracovaní nového nariadenia, ktorým sú vymedzené presné pravidlá pri prideľovaní bytov,” uviedol hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Nový systém prideľovania

Mestské nájomné byty sa budú prideľovať prostredníctvom poradovníka, na základe ktorého odporučí komisia sociálna, zdravotná a bytová primátorovi mesta takéto byty prideliť. Mestskí poslanci schválili primátorovi právomoc, že 30 percent uvoľnených bytov môže prideliť bez poradovníka.

“Týmto by sa mala riešiť nevyhnutná bytová otázka tých, ktorí bývanie na území mesta Žilina skutočne potrebujú a nie je možné to riešiť prostredníctvom poradovníka. Zároveň sa zníži aktuálnosť žiadostí podaných na Mestský úrad v Žiline ohľadne pridelenia bytu z troch rokov na jeden,” dodal Čorba.

Primátor: Trestné oznámenie bolo opodstatnené

V súvislosti s bytmi primátor Žiliny Igor Choma na zastupiteľstve dodal: „Chcem dať na vedomie upovedomenie Prezídia policajného zboru národnej kriminálnej agentúry – národnej protikorupčnej jednotky, ktorá vyšetruje trestné oznámenie, ktoré dalo mesto v súvislosti s neužívaním právomoci verejného činiteľa pri prideľovaní a kupčení s bytmi. Vyšetrovateľ policajného zboru nás upovedomuje, že dňa 3.3.2014 začal trestné stíhanie za prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa, pre zločin prijímania úplatku a prečin podplácania. Vo vyšetrovaní sa pokračuje a trestné oznámenie, ktoré sme podali v decembri a januári tohto roku bolo opodstatnené."

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM