Správy Samospráva

Mesto Žilina chystá veľkú reformu: Dotknúť sa má športu

Nový systém podpory športu v našom meste bude stáť na štyroch pilieroch. Primátor vysvetlil, ako to má vyzerať v praxi.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Žilina chystá veľkú reformu: Dotknúť sa má športu
Zdroj: TASR

Mesto Žilina pripravuje reformu systému podpory športovej činnosti jednotlivcov a klubov. Cieľom je nanovo definovať smerovanie športu v meste v oblasti športových grantov, dotácií a v podpore vrcholového športu. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Systém je založený na štyroch pilieroch, ktoré pokrývajú celú agendu športovej činnosti. „Pomenovali sme niekoľko oblastí, ktoré by sme chceli v športe v Žiline zmeniť v rámci volebného obdobia. Očakávania športovej verejnosti sú, prirodzene, veľké, keďže šport je celosvetový fenomén. Potrebné sú infraštruktúra, nová koncepcia rozvoja športu a financovanie, bez ktorého sa nemôže šport rozvíjať,“ zhodnotil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Prvým pilierom sú športové dotácie. Určený je najmä pre športové kluby s podporou mládežníckeho športu. Druhý pilier budú tvoriť športové granty na podporu projektov a podujatí v oblasti športu. Tretí pilier je zameraný na podporu vrcholového športu. Štvrtý pilier je fondom na podporu športu, ktorý je vytvorený z nevyčerpaných prostriedkov v prvom až treťom pilieri a príspevkov sponzorov. „Plynule sme nadviazali na všetky pozitívne skúsenosti, ktoré máme so súčasným systémom podpory športu. Navrhovaný nový model financovania zároveň dáva mestským poslancom možnosť rozhodnúť, koľko financií bude alokovaných v jednotlivých pilieroch. Našou ambíciou však je, aby sme peniaze každým rokom zvyšovali. Aby bol šport financovaný primerane,“ vysvetlil primátor.

Doplnil, že po splnení podmienok sa bude môcť športová organizácia uchádzať o podporu v každom z pilierov. Výšky financovania pre jednotlivé piliere budú v každom roku upravovať podľa finančnej situácie mesta. Navrhovaný systém však nepokrýva budovanie športovej infraštruktúry vo vlastníctve mesta.

Ďalšie správy a zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM