Jozef Legéň Rôzne

Mesto mimoriadne vypne svetlo na niektorých miestach: Vieme kedy, prečo a kde!

Mesto Žilina chystá vypnutie svetla na obmedzený čas na niektorých miestach v centre mesta. Rozhodlo sa totiž zapojiť do čoraz známejšieho medzinárodného projektu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto mimoriadne vypne svetlo na niektorých miestach: Vieme kedy, prečo a kde!
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Hodina Zeme je celosvetová ekologická akcia zameraná na ochranu našej planéty Zem. Na Slovensku sa uskutoční už po piaty krát a mesto Žilina sa opäť do projektu zapojí tým, že v sobotu 29. marca 2014 zhasne od 20.30 do 21.30 hod. osvetlenie Katedrály Najsvätejšej Trojice (Farský kostol) a balustrády.

Dôležité posolstvo

Hodina Zeme je dôležitou výzvou pre každého jednotlivca, vládu či firmu, aby prevzali zodpovednosť a zahrali tak svoju rolu pri zaisťovaní udržateľnej budúcnosti. Povzbudzovaním k účasti na tejto akcii – vypnúť svetlá len na jedinú hodinu – získa svet dôležité posolstvo, že je nutné zamerať sa na klimatické zmeny a svetelné znečistenie. Potvrdí sa, že k zlepšeniu môže prispieť každý z nás.

„Týmto symbolickým gestom Žilina opäť deklaruje svoje environmentálne a ekologické cítenie. Neustále vyvíjame snahu, aby naša činnosť, nech sa týka ktorejkoľvek oblasti, mala minimálne negatívne dôsledky na životné prostredie. Zároveň sa v rámci svojich kompetencií snažíme využívať všetky prostriedky na zveľaďovanie prostredia, v ktorom žijeme,“ povedal primátor mesta Žilina Igor Choma.

154 krajín sveta

Do projektu sa v minulom roku zapojilo 154 krajín sveta, medzi nimi aj Slovensko s takmer 60 mestami a obcami, nechýbalo ani viacero krajských miest. Zapojilo sa aj mnoho pamiatok, firiem aj škôl. Minuloročná akcia bola prezentovaná aj v hlavných správach slovenských televízií a na množstve webových portálov či v tlačených médiách. Medzi podporovateľov tohto projektu na Slovensku patria aj významné osobnosti, napríklad prvý a jediný slovenský kozmonaut Ivan Bella, významný popularizátor vedy Jiří Grygar, slovenský horolezec a cestovateľ František Kele a mnohí ďalší. Rekordnou bola doteraz Hodina Zeme 2011, do ktorej sa zapojilo celkovo 5 251 miest v 135 štátoch.

foto/zdroj: Mesto Žilina

Hodina Zeme
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM