Barbara Dallosová Správy Samospráva

Mesto chce vyriešiť problémové križovatky v Žiline: Dohodlo sa so súkromníkmi

Mesto sa dohodlo so súkromníkmi na spolupráci s riešením dôležitých dopravných uzlov. Čítajte, ako to má celé fungovať a odkiaľ na to potečú peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce vyriešiť problémové križovatky v Žiline: Dohodlo sa so súkromníkmi
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Vyriešiť dopravný dopad investícií na Obchodnej ulici v Žiline má za úlohu memorandum, ktoré mesto pripravilo so súkromnými spoločnosťami Reinoo, a.s., Immo – Log – SK Alpha s.r.o. a ESPATI s.r.o. Memorandum, ktoré odklepli mestskí poslanci, predstavuje právny rámec so základnými bodmi pre budúcu spoluprácu. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Podľa Miškovčíka má byť konkrétnym výsledkom rozšírenie či iná úprava dopravných uzlov, a to križovatky ulíc Poštová a Obchodná, Obchodná a sv. Cyrila a Metoda a napojenie projektu Euroterrac.

Návrh memoranda bol pripravený na základe zhodnotenia a odporúčaní analýzy dopravného dopadu investícií na Obchodnej ulici v Žiline vypracovanej na základe žiadosti mesta Katedrou cestného staviteľstva Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline. Mesto pri realizácii stavieb poskytne potrebné pozemky vo svojom vlastníctve. Vypracovanie projektových dokumentácií a inžiniersku činnosť potrebnú k podaniu žiadosti o stavebné povolenie pre stavbu sa zaväzujú zabezpečiť na vlastné náklady súkromné spoločnosti.

,,Náklady na riešenie dopravnej situácie križovatky Poštovej ulice a Obchodnej ulice bude znášať Reinoo, a.s., investíciu v rámci projektu Euroterrace bude realizovať spoločnosť ESPATI s.r.o. V prípade projektu križovatky Obchodnej ulice a ulice sv. Cyrila a Metoda sa bude na stavbe finančne podieľať aj mesto Žilina sumou 25 tisíc eur. Spoločnosť Immo – Log – SK Alpha s.r.o. sa zaväzuje poskytnúť sumu vo výške 71 % z celkových nákladov, Reinoo, a.s. prispeje sumou výške 17,5 % z celkových nákladov a ESPATI s.r.o. poskytne sumu vo výške 11,5 %. Zo všetkých uvedených príspevkov bude odtrátaný vklad samosprávy vo výške 25 tisíc eur, ktorý predstavuje finančný podiel mesta," ozrejmuje mesto financovanie.

Majiteľom nových či rozširujúcich stavieb na križovatkách bude po ich zrealizovaní mesto, s výnimkou projektu Euroterrace, ktorý bude vlastniť ESPATI s.r.o.

,,V rámci realizácií stavebných investícií v meste vždy hľadáme spôsob, ako by sme mohli zapojiť developerov do riešenia problémov, ktoré vznikajú ako prirodzený dopad pri ich stavebnej činnosti. Teší ma, že sme našli porozumenie a súhlas s budúcou spoluprácou aj pri dopravnom riešení križovatiek ulíc Obchodná, Poštová, sv. Cyrila a Metoda a projektu Euroterrac,“ zhodnotil primátor mesta Peter Fiabáne.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM