Správy Samospráva

Sídlisko má novú služobňu mestských policajtov: Nebudú len hliadkovať a pokutovať, FOTO

Práca mestských policajtov na služobni sa od bežnej hliadkovacej práce kolegov v niečom líši.

Ilustračný obrázok k článku Sídlisko má novú služobňu mestských policajtov: Nebudú len hliadkovať a pokutovať, FOTO
7
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Miesto prvého kontaktu a služobňu žilinskej mestskej polície (MsP) otvorili v stredu v priestoroch Základnej školy (ZŠ) Jarná na sídlisku Hliny v Žiline.

Primátor Žiliny Peter Fiabáne pripomenul, že po sídliskách Hájik a Solinky je to tretia služobňa MsP. ,,Jej úlohou je poskytovať služby najmä obyvateľom Hlín V, VI a VII, čo sa týka prevencie, poskytovania informácií a prijímania podnetov. Umiestnenie v škole je aj z dôvodu bezpečnosti detí a pre to, aby vnímali, že činnosť MsP a bezpečnosť sú súčasťou nášho života. Budú sa tu môcť konať aj rôzne preventívne a výchovné programy, čiže je to ideálne spojenie," povedal Fiabáne.

Podľa náčelníka MsP Petra Mišejku bude hlavnou náplňou mestského policajta na sídlisku Hliny pochôdzková činnosť. ,,Bude pôsobiť preventívne a hľadať príčiny, prečo sa niečo na sídlisku deje nesprávne. Na rozdiel od klasického hliadkujúceho policajta, ktorý rieši nejaký následok a pokutuje, úlohou slúžiaceho policajta nebude hneď vyťahovať bloky a pokutovať občanov. Ale bude hľadať najprv príčiny. Či už v oblasti parkovania, životného prostredia, čistoty, verejného poriadku alebo kriminality," uviedol Mišejka.

Doplnil, že služobňa je zároveň priestorom na prichýlenie hliadkujúcich mestských policajtov. ,,Na týchto okrskoch vždy slúži jeden policajt a strieda sa tu dvojčlenná hliadka," dodal Mišejka s tým, že žilinská MsP má v súčasnosti 86 policajtov.

Otvorenie služobne MsP ocenil aj poslanec žilinského mestského zastupiteľstva (MsZ) Dušan Maňák. ,,Sme spokojní, lebo dlhodobo voláme po takejto koncepcii. Ešte lepšie by bolo mať viac mestských policajtov. Tu by mali pevný bod a mohli by robiť obchôdzky v obvode. Keby to aspoň takto fungovalo aj v ostatných obvodoch, doplnené inteligentným kamerovým systémom, myslím si, že by sa radikálne zlepšila bezpečnosť ľudí v meste," podotkol Maňák.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM