Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Malá Saška zo Žiliny potrebuje našu pomoc: Niekedy stačí naozaj málo

Saška ako predčasne narodené bábätko vyzerala spočiatku úplne zdravo. Tak si mysleli lekári. Teraz však potrebuje pomoc nás všetkých. Prečítajte si príbeh, ktorý môže zažiť každý z nás.

Ilustračný obrázok k článku Malá Saška zo Žiliny potrebuje našu pomoc: Niekedy stačí naozaj málo
3
Galéria
Zdroj: Lea Hájková

Príbeh malej Sašky sa začal jej prečasným narodením. Ako napísala jej mamina Lea Hájková vo výzve na portáli ĽudiaĽuďom.sk, Saška sa narodila prečasne v 36. týždni tehotenstva s váhou 2500 g a dĺžkou 43 cm. Bola skutočným drobčekom. Pozrite si jej fotografie v galérii. Ako ďalej uvádza Saškina mama, pôrod prišiel nečakane a keďže bábätko bolo v nesprávnej polohe, bolo nutné vykonať cisársky rez. Po narodení však vyzeralo byť všetko v poriadku.

Až neskôr si rodičia začali doma všímať, že Saška dáva hlavičku na jednu stranu a nakláňa ju až k pliecku. „Tak zakaždým ležkala v postielke taká vykrútená. Po niekoľkych týždňoch sa nám to nezdalo tak sme zašli k obvodnej lekárke, ktorá nás následne odoslala na neurológiu,“ vykresľuje príbeh svojej dcérky Lea Hájková.

Mamička Lea sa ďalej podelila o zdravotné komplikácie malej Sašky, ktoré jej diagnostikovala neurologička. Tá zistila, že je v oblasti bruška hypotonická a v oblasti dolných a horných končatín hypertonická. „Ručičky mala stále zovreté v pästičky, čo sa neurologičke tiež nepáčilo. Takisto jej potvrdila aj jednostranné stuhnutie šije, čo spôsobuje to vykrútenie telíčka a hlavičky do jednej strany a potvrdila takisto aj skoliózu chrbtice. Má oneskorený aj psychomotorický vývin. Odoslala nás na rehabilitácie, kde chodíme doposiaľ. Takisto nám doporučili plávanie, kde sa snažíme v rámci finančnej situácie chodiť,“ ukončila svoje rozprávanie mamička Lea.

Dievčatko má momentálne 9 mesiacov a ešte nesedí ani nelozí. Rodičia sa snažia pre ňu urobiť maximum, aby v dospelosti nemala vážne zdravotné komplikácie.

Saške môžete pomôcť priamo na tomto linku portálu ĽudiaĽuďom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM