Správy

Lyžiarska sezóna v okolí Žiliny: Zisťovali sme, ako to vyzerá vo vybraných strediskách

Pre milovníkov zimných športov decembrová nádielka snehu zaostala zatiaľ za očakávaniami. Avšak lyžiari či snowboardisti nemusia byť zúfalí, viacero zimných stredísk už otvorilo svoje brány a pomocou techniky zasnežujú. Ako to vyzerá v strediskách v okolí Žiliny?

Ilustračný obrázok k článku Lyžiarska sezóna v okolí Žiliny: Zisťovali sme, ako to vyzerá vo vybraných strediskách
Zdroj: Dnes24.sk

Tak ako každý rok, aj tento, všetci milovníci zimných športov očakávajú štedrú nádielku snehu práve počas sviatkov. Uvidíme, či sa srdce Slovenska bude môcť na Vianoce popýšiť vrstvou kvalitného prašanu.

Vo Vrátnej udržujú sneh v relatívne dobrej kondícii

Vrátna sa nachádza v krivánskej časti národného parku Malá Fatra a je vyhľadávaným zimným strediskom s nadmorskou výškou 600–1709 mnm. Keďže Lyžiarske stredisko Vrátna Free Time Zone má k dispozícii snežné delá, od 6.12. 2013 otvorila zjazdovú časť Paseky, ktorá je kvôli chabým poveternostným podmienkam otvorená zatiaľ len cez víkend. Personál vo Vrátnej udržuje svah v relatívne dobrej kondícii vzhľadom na kolísajúce počasie s aktuálnou snehovou prikrývkou 40 cm. „Po zasnežení Pasekov chceme do Vianoc stihnúť pokryť aj úsek Poludňový Grúň,“ priblížila nám situáciu marketingová manažérka Vrátna Free Time Zone, Porubčanská. V prípade ostatných častiach ako Chleb či Príslop si budeme musieť nevyhnutne počkať na snežné prehánky.

Vo Veľkej Rači spustia ďalšiu zjazdovku

Veľká Rača Oščadnica je stredisko vzdialené od Žiliny 38 kilometrov. V troch lokalitách: Dedovka, Marguška a Lalíky sú osobné horské dopravné zariadenia, vrátane kombinovanej šesťsedačkovej a osemkabínkovej lanovky. Zimná sezóna sa na tomto mieste už začala. V prevádzke je lanová dráha Dedovka a zjazdovka Košariská I. Otvorenie sezóny zahájila už 30.11. Momentálne výška snehu na týchto svahoch dosahuje 35 cm. Podľa vyjadrenia Snow Paradise Veľká Rača sa cez najbližší víkend spúšťa prevádzka 6. Zjazdovky Hrebeňová. Marguška a Lalíky však čakajú na lepšie poveternostné podmienky.

Na Martinkách spustili zasnežovanie

Priaznivé poveternostné podmienky umožnili spustiť zasnežovací systém na Martinkách do prevádzky. Aktuálne informácie prezrádza Winter Park Martinky: „V prevádzke bude 6 sedačka – Floch a vlek B – Rekreačný (Dvojka) Stredisko bude v prevádzke piatok 13.12. až nedeľa 15.12.. Následne otvoríme opätovne v piatok 20.12.“. Lyžiarske stredisko Winter Park Martinky sa nachádza v Malej Fatre, 35 kilometrov od Žiliny, priamo nad mestom Martin, v nadmorskej výške 1 150 – 1456 m n. m. Nájdeme tam 6 dopravných zariadení, z toho jednu šesťsedačku a takisto 12 kvalitne a denne upravovaných zjazdoviek. Výhodou je parkovanie, ktoré je v lyžiarskom stredisku priamo pod zjazdovkami a je bezplatné.

V okolí Žiliny nemálo menších stredísk

Pri Žiline sa však nachádza nemálo iných menších ski stredísk. Ski park Rajecká Lesná, vzdialená od Žiliny 27 kilometrov, plánuje podľa slov jedného z prevádzkovateľov, Arnošta Dupalu, zahájiť sezónu už približne 17. decembra. Disponuje snežným delom a troma „pomami“. Lyžiarske stredisko Javorinka Čičmany sa nachádza v južnej časti Rajeckej doliny pri obci Čičmany. Táto dedinka sa nachádza 40kilometrov ďaleko od Žiliny. Je známa svojimi originálnymi drevenicami s charakteristickou bielou ornamentálnou výzdobou. Toto ski centrum odhaduje svoj štart na 21.-22. decembra.

Text: Adela Fručková
foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM