Správy

Kraj zriadil v Žiline špeciálnu práčovňu: Znevýhodneným ľuďom dá šancu na nový začiatok

Prvú prevádzku Sociálno-ekonomického podniku Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) práčovňu otvorili v Žiline. Sídli v budove internátnej školy.

Ilustračný obrázok k článku Kraj zriadil v Žiline špeciálnu práčovňu: Znevýhodneným ľuďom dá šancu na nový začiatok
Zdroj: TASR

Podľa konateľa podniku Viktora Bučka je hlavným cieľom pomôcť zdravotne znevýhodneným ľuďom etablovať sa na trhu práce a integrovať sa do spoločnosti.

Prekonať strach zamestnať sa

Doplnil, že v práčovni pracuje päť stálych pracovníkov a na začiatku budú s nimi ďalší štyria až piati znevýhodnení zamestnanci. ,,V našej prevádzke by si mali osvojiť pracovné návyky, aby mali ľahší štart do pracovného života. Zo začiatku sme im ponúkli flexibilitu, aby nemali strach sa zamestnať. Čiže podmienky im nastavujeme absolútne na mieru. Budú mať skrátené úväzky. Len niekoľkokrát do týždňa so sprievodom zo zariadení, v ktorých žijú. A neskôr, keď sa odvážia, môžu pracovať každý deň aj dlhšie," vysvetlil Bučko.

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová podotkla, že ide o prvý inkluzívny sociálny podnik, ktorý je zriadený samosprávnym krajom. ,,Leží nám na srdci inkluzívne zamestnávanie. Pre ľudí s ťažkým zdravotným hendikepom je veľmi náročné nájsť si pracovné miesto. Boli by sme radi, keby to nebolo trvalé pracovné miesto, ale bol by to pre nich odrazový mostík. Aby získali návyky, zručnosti a vedeli by sme ich posunúť ďalej," povedala Jurinová.

V priestoroch školy

Práčovňa sídli v prenajatých priestoroch Spojenej školy internátnej v Žiline, kde fungovala aj v minulosti. Priestory prešli rekonštrukciou a nakúpilo sa profesionálne vybavenie za viac ako 60 000 eur. Podľa riaditeľky Spojenej školy internátnej v Žiline Márie Valjaškovej môže vďaka práčovni vzniknúť nový učebný odbor. ,,Možno služby a domáce práce. Žiaci by sa naučili a aj v týchto priestoroch by mohli vykonávať prax v oblasti čistenia, prania, žehlenia," dodala Valjašková.

Zriadenie sociálno-ekonomického podniku schválili poslanci Zastupiteľstva ŽSK minulý rok. ,,Jeho činnosťou budú drobné opravy, údržba, servis budov, in-house riešenia a sociálne podnikanie. Šancu na nový začiatok poskytne dlhodobo nezamestnaným či spoločensky a zdravotne znevýhodneným ľuďom. Práčovňa je zatiaľ prvou prevádzkou, sociálno-ekonomický podnik postupne rozšíri činnosť aj o drobné opravy, maliarske a natieračské práce i kosenie, ktoré bude vykonávať pre samosprávny kraj a jeho organizácie," uviedla Remencová.

Sociálno-ekonomický podnik ŽSK je jediným registrovaným sociálnym podnikom v Žilinskom kraji. Registráciu získal v apríli 2019 ako integračný sociálny podnik.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM