Barbara Dallosová Správy

Kotleba vyhral v jednej dedine nášho okresu: Kde sa ešte darilo ĽSNS?

Keby rozhodovali len tieto obce, ĽSNS by bola v parlamentných voľbách ešte vyššie. Pozreli sme sa na to, kde sa v našom okolí sa najviac krúžkovali Kotlebovci.

Ilustračný obrázok k článku Kotleba vyhral v jednej dedine nášho okresu: Kde sa ešte darilo ĽSNS?
Zdroj: TASR

Oficiálne výsledky volieb do Národnej rady Slovenskej republiky sú známe. Ich víťazom je Matovičovo hnutie OĽaNO, ktoré získalo 25,02 percenta hlasov. Na druhom mieste skončil Smer-SD (18,29 %) a nasleduje Sme rodina (8,24 %). Miesta v parlamente si zabezpečili aj ĽSNS (7,97 %), SaS (6,22 %) a strana Za ľudí (5,77 %). Volebná účasť dosiahla 65,80 %. Informácie zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Líder spomínanej Ľudovej strany Naše Slovensko a niekdajší banskobystrický župan Marian Kotleba patril medzi výrazné osobnosti kampane. V celoslovenskom meradle skončili Kotlebovci na štvrtom mieste. V niektorých samosprávach v našom okolí by ale voľby suverénne vyhrali. Pozreli sme sa na úspech strany Mariana Kotlebu v našich končinách v konkrétnych číslach.

V okrese Žilina zaznamenala ĽSNS najväčší volebný úspech v obci Šuja. So ziskom 22,40 % hlasov tu predbehla Smer-SD (16,93 %) aj OĽaNO (13,66 %).

Kotlebovci bodovali aj vo Veľkej Čiernej, kde získali 22,05 % hlasov a skončili druhí. Tesne ich predbehol Smer-SD s 23,52 % hlasov. Tretie tu bolo OĽaNO.

Obcí v Žilinskom okrese, kde sa Kotlebovci vmestili do prvej trojky, je ale omnoho viac. Na treťom mieste skončili konkrétne v týchto dedinách: Belá, Divina, Dolný Hričov, Ďurčiná, Horný Hričov, Jasenové, Kamenná Poruba, Kľače, Konská, Krasňany, Kunerad, Lietavská Lúčka, Lysica, Malá Čierna, Nededza, Nezábudská Lúčka, Porúbka, Rajecká Lesná, Stráňavy, Stránske, Terchová, Turie, Varín a Višňové.

Ste spokojní s výsledkami parlamentných volieb?

nie

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM