Aktualizované Barbara Dallosová Správy

Koronavírus: A je to tu, Žilina zatvára základné aj materské školy

Ďalšie zo série neustále pribúdajúcich opatrení zavrie brány na všetkých základkách a v škôlkach, ktoré patria pod mesto.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: A je to tu, Žilina zatvára základné aj materské školy
Zdroj: TASR

Na základe rozhodnutia Krízového štábu mesta Žilina a po konzultácii s regionálnym hygienikom od štvrtku 12. marca uzatvorí mesto Žilina materské a základné školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Toto preventívne opatrenie bude v platnosti predbežne do piatku 13. marca vrátane. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

„Opatrenie uzavrieť školy prijímame z dôvodu ich štandardného a pokojného fungovania. V žiadnom prípade nechceme, aby sa tlak na zatvorenie škôl, ktorý dnes ovláda sociálne siete, sústredil na deti, učiteľov a najmä riaditeľov škôl. Všetci sa v tejto situácii musíme správať maximálne zodpovedne a počúvať rady odborníkov a ľudí, ktorí sú kompetentní. Mesto Žilina bude preto rešpektovať odporúčania  centrálneho krízového štábu, hlavného hygienika a kompetentných expertov v oblasti epidemiológie. Na ich základe a podľa aktuálneho vývoja situácie sa rozhodne, či budú materské a základné školy v Žiline uzatvorené aj po termíne 13. marca,“ podotkol primátor Peter Fiabáne.

Vzhľadom na platnú legislatívu má mesto v kompetencii prostredníctvom štatutárov školských zariadení udeliť voľno na školách v trvaní maximálne 5 dní počas celého školského roka. „V tejto súvislosti preto očakávame skoré rozhodnutie hlavného hygienika a ústredného krízového štábu pri riešení tejto situácie,“ uviedol primátor.

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina je 14 základných škôl a 26 materských škôl, ktorých šesť je pri základných školách. V základných školách sa učí celkom 6 174 žiakov, 2 304 detí navštevuje materské školy. Spolu v nich pracuje 1 011 pedagogických a 447 nepedagogických zamestnancov.

Aktualizácia: ,,Opatrenie o zatvorení škôl z dôvodu prevencie proti šíreniu nového koronavírusu sa dotýka aj zariadení starostlivosti o detí do 3 roku veku dieťaťa (detských jaslí) na Puškinovej ulici a Veľkej okružnej v Žiline, ktorých zriaďovateľom je mesto. Zariadenia v súčasnosti navštevuje celkom 71 detí," upresnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Nácvik zložiek pri podozrení výskytu nového koronavírusu
8
Galéria
Zdroj: TASR

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM