Rôzne

Kde víťazí ľudský rozum: Technické pamiatky, ktoré nájdeme v okolí Žiliny

Sú dôkazom toho, že ľudský um dokáže vymyslieť skutočne kadečo. Dômyselné zariadenia, funkčné dodnes, ktoré obdivujú aj súčasníci. Reč je o technických pamiatkach. Niekoľko takých nájdeme aj v okolí Žiliny.

Ilustračný obrázok k článku Kde víťazí ľudský rozum: Technické pamiatky, ktoré nájdeme v okolí Žiliny
Zdroj: Dnes24.sk

V katastri obce Nižná, v doline Studeného potoka, 2 km po ceste do Zuberca, nájdete Františkovu hutu (lokálne len Hámor). Technickú pamiatku, ruinu továrenskej haly železiarne (železnej huty) z roku 1836. Zachovaná je klasicistická fasáda, obvodové múry, vysoká pec, prívodný a odpadový kanál, hámor, dúchadlová komora, halda železnej rudy (za budovou).

Lesná železnica Vychylovka, (okr. Čadca), technická pamiatka svetového významu, je úzkorozchodná historická lesná železnica premávajúca na kysucko-oravskom pomedzí. Strmý sklon a výškový rozdiel 217 metrov prekonáva železnica pomocou úvratí. Vznikla v roku 1926 spojením do tej doby samostatných lesných železničných tratí – Kysuckej z Oščadnice do Chmúry a Oravskej z Lokce do Erdútky vybudovaním spojovacej železnice Chmúra – Erdútka. Obe železnice, ktorých rozchod bol 760 mm, boli vybudované v rokoch 1915 až 1918 a boli určené na odvoz dreva. Dĺžka pôvodnej trate dosahovala 61 km, s odbočkami vyše 110 km. Železnica premávala do roku 1971, ďalší rok bola okrem 8 km dlhého úvraťového úseku demontovaná.

Budovy, v ktorých je umiestnená expozícia baníctva a hutníctva Liptova v Liptovskom Hrádku, boli súčasťou hrádockého železiarskeho podniku z konca 18. storočia. Sú to pôvodné budovy Klopačky, ktorá svojím klopaním oznamovala začiatok a koniec práce, a Vážnice. Obe budovy sú v súčasnosti vyhlásené za technické pamiatky II. stupňa.

Technická pamiatka vodné mlyny v Kvačianskej doline, okr. Liptovský Mikuláš (titulná foto). Mlyny (tzv. gejdošovský a tzv. brunčiakovský) sa nachádzajú v hornej časti Kvačianskej doliny nazývanej Oblazy v Chočských vrchoch. Sú súčasťou náučného chodníka vedúceho Kvačianskou a Prosieckou dolinou. Boli postavené v prvej polovici 19. storočia a jeden z nich bol neskôr prebudovaný na pílu. Tzv. brunčiakovský mlyn mal dve kolesá, ktoré poháňali jednak mlynské zariadenie a jednak pílu, ktorú je možnosť si prezrieť.

Technická pamiatka Považská lesná železnica, obec Pribylina (okr. Liptovský Mikuláš) je bývalá lesná železnica v údolí Čierneho Váhu a súčasný depozitár vozidiel v Múzeu Liptovskej dediny v Pribyline. Hlavná trať viedla z Liptovského Hrádku cez Liptovskú Tepličku do Staníkova s dĺžkou 40 km. Po dokončení mala trať 109,64 km. Bola to 2. najdlhšia lesná železnica na Slovensku po Vychylovke. Prevádzka začala v roku 1921, podľa niektorých zdrojov v roku 1916.

Mohlo by vás zaujímať:

Zaujímavosti, na ktoré môžeme byť právom hrdí: Pozrite si rarity a unikáty z okolia Žiliny

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Zdroj: slovakia.travel, turistikaonline.sk, wikipedia.sk

Foto: wikipédia.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM