Jozef Legéň Samospráva

Kam putujú zdroje EÚ? Žilinský kraj ich dáva na tieto projekty

Žilinský samosprávny kraj momentálne realizuje vďaka zdrojom Európskej únie projekty renovácií a novej výstavby v Budatínskom hrade, Hrade Strečno a na výstavbe nového informačného terminálu pod Oravským hradom.

Ilustračný obrázok k článku Kam putujú zdroje EÚ? Žilinský kraj ich dáva na tieto projekty
Zdroj: Webnoviny.sk

Počet investičných projektov ŽSK za obdobie 2007 až 2013 presiahol dvadsať v konečnej hodnote takmer 34 miliónov eur, z čoho samosprávny kraj spolufinancuje takmer 1,8 milióna eur.

Budatínsky hrad

Jednou z neodkladných investícií bola podľa hovorkyne ŽSK Hany Danovej obnova objektov a stavebné úpravy areálu národnej kultúrnej pamiatky Budatínsky hrad, ktorej havarijný stav neumožňoval ďalšie bezpečné využívanie a od roku 2006 je uzavretá pre verejnosť.
„Vo veži vznikne priestor na umiestnenie expozície viažucej sa k dejinám hradu, návštevníci si budú môcť obzrieť hodinový stroj vo veži a výstavu hodín zo zbierok múzea. Samotná veža bude slúžiť ako vyhliadka doplnená panoramatickými mapami a nové priestory v podkroví hradu budú využívané ako multikultúrne komunikačné centrum,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár. Doplnil, že celkové náklady na rekonštrukciu predstavujú takmer 2,4 milióna eur s 5-percentným spolufinancovaním ŽSK v hodnote takmer 120 000 eur.

Stredoveká dedina

Ďalšou investíciou je výstavba stredovekej dediny „Paseka“ pod hradom Strečno, ktorá je financovaná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce PL – SK 2007 – 2013 pod názvom „Ślemień a Strečno na spoločnej ceste cez minulosť do budúcnosti“. Projekt získal z eurofondov takmer 63 0000 eur, z čoho ŽSK financoval vyše 31 000 eur. „Oddychová zóna pod hradom ponúkne návštevníkom rozšírenú expozíciu Považského múzea o exponáty drevenej dediny s piatimi kompletne vybavenými domčekmi z dreva a slamenými strechami. K dispozícii tak budú ukážky tradičných príbytkov stredovekého pekára, rybára, ľudovej liečiteľky a útulne pre pútnikov,“ informoval riaditeľ odboru kultúry a cestovného ruchu ŽSK Peter Kubica.

Projekt počíta aj s vybudovaním turistickej informačnej kancelárie, malého amfiteátra na ukážky remesiel, usporadúvanie kultúrnych vystúpení pre deti a mládež. V rámci oddychovej zóny vznikne ohnisko s grilom a studňou. „Hlavnými cieľmi týchto projektov je ochrana, zachovanie a zefektívnenie propagácie kultúrneho dedičstva za účelom rozvoja cestovného ruchu v našom kraji a zatraktívnenie samotného prostredia a expozícií. Dôležitým faktorom je rozvoj cezhraničnej spolupráce, ktorý má pozitívny efekt na zvýšenie turistického ruchu v regiónoch oboch krajín,“ dodal Blanár.

Terminál pod Oravským hradom

Projekt výstavby nového terminálu pod Oravským Hradom zahŕňa vybudovanie Informačného turistického centra, ktoré bude sprístupňovať expozíciu Oravského hradu. „Zároveň vzniknú miesta pre remeselníkov a umelcov, knižnica a verejné toalety. Súčasťou investície je osvetlenie prístupovej cesty do Oravského hradu, estetizácia okolia pamiatky vybudovaním parku a oddychových zón. Náklady na výstavbu predstavujú takmer pol milióna eur. Partnermi projektu sú Národné múzeum v Krakowe a Oravské múzeum P.O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne,“ uzatvorila hovorkyňa ŽSK.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM