Adela Fruckova Rôzne

Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 4 miesta pri Žiline, kde si prídete na svoje

Jar to na nás tento rok rozbalila poriadne zhurta. Teplé dni a prebúdzajúca sa príroda nás lákajú von spomedzi štyroch stien. Užite si toto krásne obdobie roka plnými dúškami a inšpirujte sa našimi tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 4 miesta pri Žiline, kde si prídete na svoje
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Kvitnúce stromy, vôňa čerstvo prebudenej prírody, spev vtákov a v neposlednom rade príjemné teploty. Všetko svedčí o tom, že zima je definitívne preč. Jar je obdobím roka, kedy je priam radosť si takpovediac dobiť baterky na čerstvom vzduchu. Inšpirujte sa našimi piatimi tipmi, kde tak môžete učiniť v okolí Žiliny.

Záhrada Budatínskeho zámku

Hneď na prahu Žiliny sa nachádza záhrada, ktorá len nedávno absolvovala kompletnú rekonštrukciu. Na sútoku riek Váh a Kysuce si môžeme vychutnať piknik na nových lavičkách, či len tak čítať knižku. Nachádza sa v Žilinskej mestskej časti Budatín. Budatínsky zámok bol postavený v 13. storočí v gotickom štýle v čase opevňovania krajiny po tatárskom vpáde. V jeho priestoroch je situované Považské múzeum a jediná stála expozícia drotárskeho umenia na svete.

Višňové

Hoci by sa zdalo, že obec Višňové je len také obyčajné miesto nie je to tak. V okolí sa nachádza malebná príroda a množstvo turistických chodníkov. Pre viac náročných turistov odporúčame túru až na Minčol. Minčol (1 363,9 mnm) je lúčnatý vrch v hlavnom hrebeni Lúčanskej Malej Fatry. Na vrchole je umiestnený veľký kovový dvojkríž a nachádza sa tu križovatka viacerých turistických značiek.

Slnečné skaly

Slnečné skaly iste všetci poznáme, ich názov nie je len tak náhodný. Ak sa chcete skrehnutý povyhrievať na jarnom slnku, táto prechádzka bude pre vás tým pravým orechovým. Prírodná rezervácia s piatym ochranným pásmom – pestrý komplex skalných útvarov tvorený chočskými dolomitmi, pôvodných submontánnych bučín, sekundárnych a miestami aj reliktných borín. Vegetácia skál má osobitný ráz s početnými teplomilnými a zriedkavejšími horskými druhmi. Vedie ňou náučný chodník o dĺžke 5,6 km z Rajeckých Teplíc do Porúbky, ktorý pri voľnom tempe trvá cca 1,5 hodiny.

Lietavský hrad

Nie každý z nás má čas, chuť alebo kondíciu robiť niekoľkodňové treky po hrebeňoch slovenských hôr, ale z času na čas si do prírody vyrazí, či už za relaxom, oddychom, historickými či prírodnými pamiatkami. Po celom Slovensku sa nájdu lokality, ktoré sú atraktívne pre každého, aj menej zdatného turistu a sú z hľadiska kondície menej náročné. A to je aj prechádzka na zrúcaninu hradu Lietavský hrad. Potešia nás skvostné výhľady.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM