Rôzne

Jakub z nášho kraja je žiak, akého chce mať v triede každý: List učiteľky hovorí za všetko

Pri čítani lístu si asi povzdychne každý učiteľ či rodič. Jakub akoby ani nebol z tejto doby. Teraz je nominantom na Detský čin roka.

Ilustračný obrázok k článku Jakub z nášho kraja je žiak, akého chce mať v triede každý: List učiteľky hovorí za všetko
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Detský čin roka je ojedinelý školský projekt zameraný́ predovšetkým na netradičnú formu vzdelávania v oblasti etickej výchovy. Detské príbehy sú zároveň výnimočnou výpoveďou o svete detí i spoločnosti.

Medzi nominovanými príspevkami na Detský čin roka je aj príbeh Jakuba z nášho kraja, ktorý nezištne pomáha učiteľom a o ktorom si môžete teraz prečítať.

Viac sa už dozviete v liste, v ktorom Jakubove činy opísala jeho učiteľka.

Jakub nezištne pomáha učiteľom

Kategória: Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin

„Jakub je obyčajný žiak 7. A triedy, a predsa je niečím výnimočný… V dnešnej dobe sa často stretávame s detskou ľahostajnosťou, niekedy dokonca neúctou k pedagógom či všeobecne k starším ľuďom. Žiaci sú menej ochotní, nevšímaví, veľakrát zabúdajú na slušné správanie. Jakub je v tomto pravý opak! On je ochotný hocikedy, hocikde a hocikomu pomôcť, najmä keď ide o učiteľov: na výtvarnej výchove nosí pomôcky, na geografii chodí po mapu, na hudobnej výchove zapája projektor či notebook, na telesnej chystá športové náradie, na slovenčine rozdáva zošity… pre niekoho maličkosti, pre niekoho veľká pomoc… Vzorne pomáha aj triednej pani učiteľke – na Vianoce sám od seba prinesie živý stromček, stojan i svetielka. Na Veľkú noc zas zabezpečí ikebanu a vlastnoručne urobený korbáč na šibanie. Na Deň učiteľov si môžete byť istí, že tento žiak na učiteľov určite nezabudne. Vždy ich obdarí voňavým kvetom a milým poďakovaním. Ak by náhodou niektorá pani učiteľka v ten deň neučila v 7. A, Jakub už cez prestávku stojí pred zborovňou a postupne obdarúva všetky, aby na žiadnu z nich nezabudol, dokonca zavíta aj do riaditeľne. V školskej jedálni je jeden z mála žiakov, ktorý sa nahlas pozdraví, popraje dobrú chuť či podrží dvere ako gentleman. Na jar každé ráno zásobuje celú zborovňu čerstvou žihľavou, z ktorej si pani učiteľky varia zdravý čaj. Niekedy prinesie medvedí cesnak či iné bylinky. Aktívne sa zapája do zberu papiera i školských podujatí. Jakub má najradšej zvieratká. O nich dokáže rozprávať celé hodiny. Doma sa stará o rôzne druhy a veľmi ochotne ponúka pani učiteľkám malé šteniatka či zajačiky. Hoci je to živé striebro a učenie ho tiež moc nebaví, je to výnimočný chlapec. Už teraz viem, že má srdce na správnom mieste a že z neho určite rastie slušný človek v dobe, z ktorej sa slušnosť a ochota nezištne pomáhať pomaličky vytráca“

(List napísala PaedDr. Ľudmila Matisová – pedagóg, skutok vykonal Jakub Lajda, v šk. roku 2018/2019 žiak 7. triedy, ZŠS MŠ Kliňanská cesta 122/4, Klin)

Hlasovať môžete aj vy

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2019 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania.

Za Jakubov, no i ostatné príbehy nominované na Detský čin roka, môžete hlasovať TU.

Víťazom súťaže sa stane ten nominovaný, ktorého príbeh získa počas trvania tejto súťaže najväčšiu podporu hlasujúcich.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Foto ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM