Adela Fruckova Rôzne

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Žilinu

Teplejšie počasie už pomaly ale isto láka ľudí aj viac do prírody. Žilinčania si veru majú z čoho vyberať, veď okolie nášho mesta je plné krás. Kochať sa z neďalekých kopcov môžete aj priamo naším mestom. Odkiaľ sú podľa našej redakcie výhľady najkrajšie?

Ilustračný obrázok k článku Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Žilinu
Zdroj: VLN

Ak chcete niečo spraviť pre svoje telo, po zime vždy dobre padne, vybrať sa niekam do prírody. A pokiaľ by ste radi tento výlet spojili aj s pozorovaním nášho mesta, ktoré je z niektorých okolitých kopcov či kopčekov vskutku očarujúce, vybrali sme pre vás päť tipov.

Dubeň

Trasa začína oproti Budatínskemu zámku, na druhej strane frekventovanej cesty na Námestí hrdinov. Prudko začneme stúpať medzi domami sledujúc červenú značku, ktorá nás odkáže na hrebeň Dubňa. Pri malej kaplnke sme už mimo turistickej cesty, musíme sa vrátiť kúsok doľava. Po cca polhodine rýchlejším tempom prídeme na lúky s výhľadom na hlavný ťah smerom na Kysuce, na druhej strane sa nám ako rovná čiara v diaľke ukáže novopostavená diaľnica smerom na Bratislavu. Po pasáži s lúkami budeme po celý čas kráčať v lese, hrebeň Dubňa je taktiež zalesnený. Z rúbanísk nádherne vidieť centrum Žiliny, železničnú stanicu, aj niektoré sídliská. Dubeň nám v lete dopraje aj maliny, cez teplejšie jarné mesiace tu však môžeme navštíviť aj partizánske skrýše alebo využiť jeden z lesnických posedov, ktoré celú cestičku lemujú.

Straník

Straník je známy svojím vysielačom, nádherným výhľadom a tým, že je ideálnym kopcom pre paraglidistov, ale aj cyklistov. Nedávno tu dokonca objavili aj stopy z doby bronzovej a OOCR Malá Fatra tu v budúcnosti plánuje rekreačnú zónu. Na kopec vedie asfaltová cesta, ktorú križuje značka. Po kratšom prudkom stúpaní prídeme pod vrchol, na lúčku, odkiaľ sú krásne, i keď teraz zväčša zamračené výhľady na Malú Fatru, vodné dielo Žilina, na okolité dediny až po Žilinu, a dokonca na malinké Strečno. Na bývalých poliach sa rovno pred nami rozprestierajú výrobné haly.

Starý hrad Strečno

Zrúcaniny hradu postaveného v 13. storočí, ktorý spustol v 16. storočí. Pôvodne sa nazýval hrad Varín a je postavený na pravom brehu Váhu v Strečnianskej úžine. Strážil považskú cestu a vyberalo sa tu mýto. Zo Žiliny sa dá odviezť autobusom do Strečna, za dvadsať centov sa dá dostať na druhú stranu cez kompu. Výstup po červenej značke trvá asi trištvrte hodinu a stojí za to. Z okienok mierne zachovalých veží hradu je výhľad na Domašínsky meander – prielom Váhu Malou Fatrou. Prechádzku zvládne naozaj každý, aj v bežnej športovej obuvi.

Polom

Na vrch Polom vedú viaceré turistické trasy. Najjednoduchší prístup je po značenom chodníku z obce Stráňavy. Mohutný, zďaleka viditeľný vrch Polom, ktorý je dnes známy najmä masívnou ťažbou vápenca na jeho severozápadnom svahu, bol počas 2. svetovej vojny miestom urputných bojov medzi Nemcami a príslušníkmi 1. československého armádneho zboru. Vrch a jeho okolie totiž predstavovalo významný oporný bod nemeckej obrany v oblasti a jeho dobytie bolo základným predpokladom oslobodenia Žiliny a okolitých obcí. K dobytiu napokon po štvordňovom pekle skutočne došlo. Na počesť víťazstva bol na vrchole vybudovaný majestátny pamätník obklopený pietnym areálom. Z vrcholu Polomu sa nám naskytá pekný výhľad na Žilinskú kotlinu.

Brodnianka

Od zastávky prejdeme hore popri kostole, zabočíme vľavo k cintorínu a potom vpravo hore na koniec dediny, kde sa dostaneme k upravenému priestranstvu na verejné grilovanie s jazierkom zachytávajúcim vodu pre prípadné požiare. Stúpaním po lúke popri potoku prídeme ku kaplnke a odbočením doľava nás čaká serpentínový lesný chodník na vrchol. Na ceste môžeme natrafiť aj na rôzne zaujímavosti, napríklad na Kysuckú bránu – prírodnú pamiatku, zúžený úsek Kysuckej doliny na jej najjužnejšom mieste. Od kaplnky sú výhľady na mestské časti Žiliny – Brodno a Vranie, sídlisko Hájik, a tesne pred záverom stúpania na vrchol Brodnianky sa nám odkryje pohľad na Kysucké Nové Mesto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM