Jozef Legéň Správy

Horlivé diskusie o politike: V Žiline sa koná simulované zasadnutie Rady OSN

Na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja sa dnes začalo zasadnutie Rady Organizácie spojených národov. Počas troch dní si 64 študentov európskych stredných škôl reálne vyskúša fungovanie OSN.

Ilustračný obrázok k článku Horlivé diskusie o politike: V Žiline sa koná simulované zasadnutie Rady OSN
Zdroj: TASR

Jediný rozdiel medzi reálnym a simulovaným zasadnutím Rady OSN je podľa hovorkyne ŽSK v tom, že na rokovaniach sa nezúčastňujú svetoví politici, ale študenti stredných škôl. „Reprezentujú určité krajiny a diskutujú o aktuálnych svetových, sociálnych, ekonomických a politických problémoch. Do Žiliny pricestujú delegácie z Belgicka, Českej republiky, Holandska a Poľska. Ostatní delegáti sú študentmi stredných škôl zo Slovenska. A keďže sú niektoré z nich medzinárodné, študujú na nich i žiaci, napríklad z Južnej Kórei, Iránu, Veľkej Británie či Fínska,“ povedala Danová.

„Spolu so slovenskými stredoškolákmi prerokujú v piatich výboroch aktuálne geopolitické problémy – náboženské konflikty v Severnom Írsku, kórejský konflikt, nový dohovor OSN o klimatických zmenách, neuznané štáty Eurázie, ako aj tému 1999 – bombové útoky na Juhosláviu. Na záver by sa mali študenti dohodnúť na rezolúcii, ktorá má podobu skutočného dokumentu OSN a má dopomôcť k riešeniu nastolených problémov,“ uviedla za organizátora konferencie Gabriela Vanková z Gymnázia bilingválneho v Žiline.

Konferencia podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára otvára mladým študentom možnosti zlepšenia komunikačných schopností v anglickom jazyku. „Môžu si vyskúšať debatu a konštruktívnu argumentáciu, tak potrebnú v diplomacii a medzinárodných vzťahoch. I vďaka tomuto podujatiu viacerí z nich prvýkrát spoznajú Žilinský kraj a naše krajské mesto,“ dodal Blanár.

Podujatie, ktoré organizuje Gymnázium bilingválne v Žiline a UNIS – Informačná kancelária OSN vo Viedni, je pod záštitou predsedu ŽSK Juraja Blanára. Konferencia ZAMUN 2013 bude prebiehať na území Žiliny tri dni, od 10. do 12. apríla.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM