Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Historické centrum Žiliny sa ponorí do tmy: Tieto budovy ostanú neosvetlené

Mesto Žilina sa zapojí do najväčšej celosvetovej kampane na ochranu našej planéty. Na hodinu v ňom zhasnú svetlá v historickom centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku Historické centrum Žiliny sa ponorí do tmy: Tieto budovy ostanú neosvetlené
Zdroj: Mesto Žilina

V sobotu 30. marca sa Slovensko po desiaty raz zapojí do najväčšej svetovej kampane na ochranu planéty Hodina Zeme. Presne o 20.30 na hodinu zhasnú svetlá významných svetových metropol vrátane Žiliny.

Do tmy sa ponorí Katedrála Najsvätejšej Trojice, Burianova veža, Farské schody i Mestské divadlo v Žiline. Informovala o tom hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová.

Projekt Hodina Zeme nie je len o zhasínaní svetiel na jednu hodinu. Má spojiť všetkých tých, ktorí si uvedomujú dôležitosť ochrany našej planéty a zároveň svoju silu niečo zmeniť. Zapojením sa do tohto projektu Žilina potvrdzuje, že hrozba klimatických zmien nám nie je ľahostajná. „Každý z nás sa môže pridať k miliónom ľudí na celom svete, ktorí v sobotu vyjadria, že im záleží na prírode. Je veľa možností ako žiť ekologicky. Stačí, ak začneme oveľa viac dbať na šetrenie energie vo svojom okolí, prestaneme plytvať pitnou vodou, prípadne si zvolíme ekologickejší spôsob prepravy. Veľakrát sa stáva, akoby sme sa ani neuvedomovali dopad, ktorý spôsobíme, čo i len vyhodeným plastovej fľaše v lese či zbytočným svietením v miestnostiach, v ktorých sa nenachádzame,“ uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Do Hodiny Zeme sa možno zapojiť aj online kampaňou, ktorá má za cieľ upozorniť, že pokiaľ nezmeníme svoje správanie, neprežijeme.

Pridať sa môže každý, kto v sobotu 30. marca o 20.29 hod., teda tesne pred okamihom, kedy zhasnú svetové i slovenské metropoly, zverejní na Facebook či Instagram čisto čierny obrázok s odkazom:  Túto hodinu vypínam #MojaHodinaZeme #Connect2Earth.

Prvý ročník kampane Hodina Zeme sa konal v roku 2007 v austrálskom Sydney a zapojilo sa do neho viac ako 2 milióny ľudí. Postupne sa táto myšlienka rozšírila do celého sveta. Slovensko sa ku kampani pripája od roku 2010, od roku 2012 aj Žilina. Minulý rok projekt podporilo 188 krajín.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okoli

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM