Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkend nebude len o voľbách: Kde to v Žiline roztočiť na konci marca?

Počas najbližšieho víkendu môžeme ísť v našom meste nielen k volebným urnám. Čo sa chystá v úplnom závere mesiaca?

Ilustračný obrázok k článku Víkend nebude len o voľbách: Kde to v Žiline roztočiť na konci marca?
Zdroj: TASR

Koncert

Piatok, 29. marca, 20.00 hod., Smer Klub 77

Korben Dallas – Bazén Tour
Korben Dallas vydávajú v marci 2019 nový štúdiový album pod názvom „Bazén“. Producentom nahrávky je britský hudobník a skladateľ Eddie Stevens (Moloko, Sia, Jana Kirschner). Kapela album predstaví na jarnom turné, v rámci ktorého zavítajú do deviatich slovenských a českých miest.

Korben Dallas sa za pár rokov vypracovali z undergroundovej scény na jednu z najžiadanejších slovenských klubových a festivalových kapiel. Debutovou nahrávkou „Pekné cesty“ zaujali kritikov, výraznejšie sa presadili s druhým albumom „Karnevalová vrana“. Na Radio_Head Awards 2013 získali ceny za najlepší album, singel („Otec“) a najlepšiu koncertnú kapelu. V roku 2014 skupina vydala tretí album „Banská Bystrica“, v roku 2015 nahrávku so symfonickým orchestrom „Kam ideme“, doteraz posledným albumom bol „Stredovek“ (2017).

Bábkové divadlo pre deti

Sobota 30. marca, 15.00 a 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Alžběta Vitvarová a kol.: Dlhý, široký a bystrozraký
Bábková rozprávka na motívy Karla Jaromíra Erbena inšpirovaná výtvarníkom Zbyňkom Sekalom. Šli dvaja, šli traja. Vlastne šli štyria a ešte jeden kôň k tomu. Šli dlho, šli lesom. A kam došli? Do Železného zámku! Predstavenie je vhodné pre deti od 3 rokov.

Autorský tím: Alžběta Vitvarová, Štěpán Lustyk, Lukáš Bouzek, René Vitvar
Réžia: Alžběta Vitvarová
Účinkujú: Štěpán Lustyk, Milan Vedral, René Vitvar

Divadelné predstavenie

Sobota, 30. marca, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Žltá čiara
Africký rybár sa v dôsledku nehody ocitne na pobreží Európy. Na jeho rybársky čln padla z čistého neba krava a čln dolámala. Je to náhoda alebo teroristický plán? Motív záhadnej udalosti spája príbehy rozmanitých postáv. Všetci túžia po bezpečí, pohodlí a slobode, dokonca aj úbohá krava Yvonne. Cesty bezpečnostných opatrení a vlastných paranojí sú však nevyspytateľné a nekompromisné. Tam, kde začína sloboda jedného, možno končí sloboda druhého.

Premiéra: 30. 03. 2019

Účinkujú: Anna Nováková, Ivana Kubáčková, Iveta Pagáčová, Tajna Peršić, Kristína Sihelská, Braňo Bačo, Ján Dobrík, Michal Koleják, Michal Tomasy, Boris Zachar, Dávid Uzsák

Koncert

Sobota, 30. marca, 20.00 hod., Nová synagóga

Dave Brannigan, Post-Hype
Kapela Dave Brannigan je inšpirovaná gitarovou muzikou v štýloch indie-rock a rock’n’roll. Dvakrát boli nominovaní na Rádiohlavy (2016 ako Objav roka a 2017 s debutovým albumom Young Creatures) a Rádio_FM im dalo šancu reprezentovať na 25. ročníku festivalu Sziget. Aktuálne dokončili EP Brannigan, kde držia svoj špecifický zvuk, no začali viac experimentovať s klávesmi.
Prekvapením sú aj nečakané zmeny tempa a sofistikovanejšie aranžmány. Post- Hype je mladé post-punk revival trio postupne sa dostávajúce do povedomia cez lokálne koncerty a festivaly. Kapela stojí na presvedčivej base, dynamických bicích a na charakteristickom speve s gitarou. Obe skupiny sú zo Žiliny.

Komunitná večera

Nedeľa, 31. marca, 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Vegánska nedeľa: Vaše najobľúbenejšie recepty
Témou marcovej Vegánskej nedele sú vaše obľúbené recepty. Môžete samozrejme prekvapiť aj vlastnými výmyslami a podeliť sa o ne s ostatnými. Rovnako budeme radi, ak sa podelíte aj s receptami na svoje výtvory. A keďže ste sa predošlý mesiac aktívne zapojili vo veľkom počte, tak dúfame, že v tomto trende budeme spoločne pokračovať.

Divadelné predstavenie pre deti

Nedeľa, 31. marca, 16.00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Perinbaba
Perinbaba patrí medzi najznámejšie zimné rozprávky. Meno zázračnej babky, ktorá sa stará o sneh, na Slovensku doslova zľudovelo a používa sa pri každej poriadnej snehovej nádielke. Za jej popularitu môže najmä rovnomenný film Juraja Jakubiska, bez ktorého by sme si Vianoce nevedeli už ani predstaviť.
Žilinská inscenácia podobne ako známa filmová verzia čerpá inšpiráciu zo slovenského folklóru a ľudových tradícií. Zaujímavými divadelnými prostriedkami rozpráva príbeh o láske komedianta Jakuba a mladej richtárovej dcéry Alžbetky. V hre okrem Perinbaby vystúpia aj ostatné postavy ako Zubatá, spravodlivý richtár alebo zlá macocha a jej hlúpa dcéra Dora.

Predstavenie je vhodné od 6 rokov.

Dĺžka predstavenia: 70 minút bez prestávky

Silné reči

Nedeľa, 31. marca, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Nekonečná tour po slovenských mestách pokračuje! Však načo byť doma, keď všade je dobre. Známe tváre z televízie, neznáme historky z ich životov a najlepšia stand-up comedy show už aj v Mestskom divadle Žilina.

Vystupujúci: Michael Szatmary, Matej Adámy, Jakub Lužina, Gabo Žifčák

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM