Kultúra

Fest Anču odštartovali československé večerníčky: Toto sú najväčšie lákadlá festivalu

Dnes sal v Žiline začal medzinárodný festival animovaných filmov. Fest Anča odštartovala premietaním československých večerníčkov zo 60. a 70.rokov. Podujatie ponúka stovky filmov, workshopy či koncerty. Pozrite sa na lákadlá žilinského festivalu.

Ilustračný obrázok k článku Fest Anču odštartovali československé večerníčky: Toto sú najväčšie lákadlá festivalu
Zdroj: Dnes24.sk

Premietanie populárnych československých večerníčkov zo 60. a 70. rokov odštartovalo dnes dopoludnia v priestoroch Stanice Žilina-Záriečie medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča. Najmladší diváci si podľa programového riaditeľa festivalu Maroša Broja tento rok opäť zasadnú aj do porotcovského kresla v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov pre deti a rozhodnú o víťazovi.

Veľké lákadlo film chlapec

Fest Anča ponúkne do 22. júna na viacerých miestach Žiliny 502 krátkych a celovečerných snímok. „Jedným z divácky najatraktívnejších je rodinný film Chlapec a svet brazílskeho režiséra Alęho Abreu, ktorý získal na najprestížnejšom festivale animovaných filmov Annecy hlavnú cenu Cristal Award a Cenu divákov. Je to silný a nádherne farebný príbeh mladého chlapca, ktorý putuje po svojej krajine a spoznáva rozličných ľudí či veci. Rodičia sa nemusia báť, že ich deti nebudú filmu rozumieť. Je totiž bez dialógov a s príjemne energickou hudbou,“ uviedol Brojo.

Žijúca legenda animákov

Počas piatich dní ponúkne program festivalu tiež viacero prednášok, workshopov, odborných diskusií, výstav či koncertov. Jednu z odborných prednášok bude mať aj špeciálny hosť tohto ročníka, žijúca legenda sveta animovaného filmu, švajčiarsky animátor Georges Schwizgebel. „Uvedieme všetkých jeho 19 filmov, ktoré sa skutočne nedajú nikde inde vidieť ani zohnať,“ povedal programový riaditeľ festivalu.

To najlepšie z celého sveta

Zdôraznil, že Fest Anča opäť predstaví v slovenskej premiére to najlepšie zo svetovej produkcie. Festivalovou novinkou je podľa neho Game Days – dvojdňová séria prednášok, na ktorej sa zúčastní 12 prednášajúcich z českých a slovenských videoherných štúdií. „Chceme šíriť na Slovensku osvetu, čo sa hier týka. Je to seriózne médium a veľmi dôležitá súčasť kreatívneho priemyslu, ktorá si zaslúži pozornosť,“ skonštatoval programový riaditeľ festivalu.

Pitching fórum

Po prvý raz bude súčasťou festivalu Fest Anča Pitching fórum. „Jeho cieľom je prezentovať slovenských animátorov a nové animátorské projekty slovenským inštitúciám, ktoré by mohli vstúpiť do koprodukčnej spolupráce či projekty finančne podporiť,“ prezradila riaditeľka festivalu Jana Slezáková k podujatiu, na ktorom sa predstavia aj RTVS, Audiovizuálny fond a Creative Europe Desk. Ďalším podujatím pre profesionálne publikum je fórum We Need to Talk About Animation, v rámci ktorého sa na Fest Anči stretnú pedagógovia európskych škôl či Stretnutie riaditeľov európskych partnerských festivalov animovaného filmu.

Novinky v súťažnom programe

Festival, ktorého dejiskom je Stanica Žilina Záriečie, ale aj Rondel Club, Nová synagóga, Ster Century Cinemas či Považská galéria, prinesie novinky i v rámci súťažného programu. Animované diela a ich tvorcovia sa budú uchádzať nielen o tradičné ocenenia (Anča Award, Anča Student Award, Anča Music Video Award), ale tiež o Anča Kids Award v medzinárodnej súťaži filmov pre deti či súťaži slovenských filmov Anča Slovak Award. Viac informácii o programe nájdu záujemcovia na www.festanca.sk.

zdroj/foto: stanica.sk/ilus­tračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM