Správy

Európsky týždeň mobility v Žiline odštartoval: Prinesie inšpiratívne aktivity aj MHD zadarmo

Európsky týždeň mobility upozorní nápaditým programom na ekologické spôsoby dopravy. Zapojila so doň i Žilina.

Ilustračný obrázok k článku Európsky týždeň mobility v Žiline odštartoval: Prinesie inšpiratívne aktivity aj MHD zadarmo
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Mesto Žilina sa opäť zapojí do Európskeho týždňa mobility. Od štvrtka 16. septembra do 22. septembra pripravilo viacero aktivít, ktoré majú za cieľ zdôrazniť výhody ekologických spôsobov dopravy a alternatívneho využitia verejného priestoru. Informoval o tom hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Netypické parkovisko

Európsky týždeň mobility 2021 v Žiline sa začal 16. septembra cykloraňajkami pre cyklistov i kolobežkárov na Ulici A. Bernoláka a pokračovať bude 17. septembra akciou Parking day na parkovisku pred Krajskou knižnicou v Žiline.

„Parkovacie miesta sa premenia na úžitkovo-vzdelávací priestor, kde si budú môcť ľudia bezplatne nechať skontrolovať či opraviť svoj bicykel. Popritom sa prostredníctvom knižnice môžu dozvedieť zaujímavosti a novinky zo sveta kníh, občerstviť sa kávou či dobrým jedlom. Pre deti sú pripravené zábavné aktivity,“ priblížil Miškovčík.

Cieľom podujatia je podľa neho poukázať na verejný priestor, ktorý je v súčasnosti prispôsobovaný skôr autám na úkor chodcov, cyklistov a prírody.

MHD zadarmo

Týždeň mobility bude 22. septembra pokračovať Medzinárodným dňom bez áut. Účelom je zdôrazniť nevyhnutnosť zvažovať cestu autom a uprednostniť cestu autobusom, trolejbusom, bicyklom alebo pešo. V Žiline bude počas tohto dňa k dispozícii bezplatne mestská hromadná doprava.

„Som veľmi rád, že napriek aktuálnej situácii budeme môcť zorganizovať a ponúknuť aktivity v rámci Európskeho týždňa mobility 2021. Popri preprave osobnými automobilmi existuje aj v Žiline stále viac možností, ako cestovať ekologicky bez zbytočnej záťaže životného prostredia. Pracujeme na tom, aby sme možnosti alternatívnych spôsobov dopravy v Žiline neustále zvyšovali,“ povedal primátor Peter Fiabáne.

Bez obľúbenej akcie

Z dôvodu súčasnej epidemickej situácie v meste i okrese Žilina a z toho súvisiacich pravidiel COVID automatu mesto zrušilo hromadné podujatia Zaži ulicu inak (21. 9.) a Veľká jesenná cyklojazda (22. 9.).

„Dôvodom prijatých opatrení samosprávy je aj to, že pri súčasnom nastavení pravidiel v jednotlivých fázach COVID automatu nie je schopná zabezpečiť ich stopercentné dodržiavanie tak, aby nebolo ohrozené zdravie účastníkov podujatí,“ dodal Miškovčík.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM