Aktualizované Krimi

Dve sudkyne žilinského súdu zadržala NAKA: Padli obvinenia z korupcie

Ďalšie zatýkanie, tentoraz na Krajskom súde v Žiline. Jednu zo sudkýň zadržali na pracovisku, jednu priamo doma.

Ilustračný obrázok k článku Dve sudkyne žilinského súdu zadržala NAKA: Padli obvinenia z korupcie
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

V stredu 20. januára predpoludním v Žiline Národná kriminálna agentúra zadržala dve osoby, obvinené z korupcie.

Konkrétne na pracovisku Krajského súdu v Žiline sudkyňu Evu K. a v mieste bydliska emeritnú sudkyňu Krajského súdu v Žiline Máriu U,“ informujú muži zákona na sociálnej sieti.

Úplatky na súde

Podľa policajnej správy sú obe stíhané za zločin prijímania úplatku formou spolupáchateľstva a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa závažnejším spôsobom konania, a to porušením dôležitej povinnosti vyplývajúcej zo zamestnania, postavenia alebo funkcie.

Obvinené mali od februára 2015 do augusta 2019 za peňažné úplatky rozhodovať trestné veci na Krajskom súde v Žiline v prospech trestne stíhaných osôb.

Muži zákona na záver informujú, že momentálne so zadržanými obvinenými prebiehajú potrebné procesné úkony.

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) odstúpil informáciu na príslušnú zložku polície, ktorá sa vecou bude ďalej zaoberať,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Evu K. a bývalého krajského sudcu Pavla P., žilinského okresného sudcu Daniela B., Luboša M. a Juraja F. zadržali príslušníci NAKA 14. septembra 2020 v rámci akcie Plevel, ktorá súvisela s korupčnou trestnou činnosťou. Eva K. bola po zasadnutí pléna Ústavného súdu SR prepustená bez obvinenia na slobodu. Exsudca Pavol P. a ďalší obvinený Juraj F. sú stíhaní väzobne. Rozhodol o tom 11. novembra Najvyšší súd (NS) SR. V rámci septembrovej akcie polícia zadržala 11 osôb.

Posun

O posune v spomínanom prípade informovala vo štvrtok (21. 2.) na sociálnej sieti polícia. Podľa mužov zákona vyšetrovateľ na obvinenú Evu K. spracoval a podal podnet prokurátorovi na jej vzatie do väzby. V jej prípade vidí kolúzne a preventívne dôvody.

„Obvinená Mária U. s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracuje a u nej dôvody väzby vyšetrovateľ nevidí. So súhlasom prokurátora ju po tom, ako ju opätovne vypočul ako obvinenú, prepustil zo zadržania na slobodu. K spáchaniu skutkov sa doznala,“ uvádza polícia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Slovenské súdy, stredobodom diania

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM