Stanislav Černák Správy

Dočkali sme sa: Bábkové divadlo otvoria po vyše 2 rokoch, obnova kompletne zmenila jeho tvár

Po dlhých mesiacoch sa Žilinčania dočkali! Po veľkej rekonštrukcii sa opäť roztiahne opona Bábkového divadla. Návštevníci sa môžu tešiť na silnejšie zážitky a herci na kvalitnejšie podmienky.

Ilustračný obrázok k článku Dočkali sme sa: Bábkové divadlo otvoria po vyše 2 rokoch, obnova kompletne zmenila jeho tvár
Zdroj: TASR

Viac ako dva roky bolo Bábkové divadlo v Žiline zatvorené. Dôvodom boli rekonštrukčné práce, ktoré kompletne zmenili jeho pôvodnú tvár. V najstaršom slovenskom bábkovom divadle pribudli po úpravách za viac ako milión eur bezbariérové vstupy, nadstavby, obnovilo sa foyer, sála, hľadisko i javisko a kompletnou rekonštrukciou prešli i administratívne priestory, ktoré sú po novom na jednom mieste.

Moderný stánok umenia

„Architektonické riešenia rekonštrukcie objektu vychádzali z požiadavky zachovania funkcie divadla ako dôstojného, moderného a reprezentatívneho stánku umenia. Na prvom poschodí sa zmenilo usporiadanie šatní pre účinkujúcich, dennej miestnosti, hygieny a kuchynky. Za javiskom zostali zachované priestory používané ako sklady kulís a svetlotechniky,“ vysvetlil riaditeľ divadla Peter Tabaček.

Herci BDŽ však ani počas dvojročnej pauzy neoddychovali, okrem kočovných predstavení, či už v žilinskom Mestskom divadle, Dome odborov a na Stanici Žilina – Záriečie, účinkovali i v mnohých iných obciach a dedinách. Dokonca sa im podarilo pripraviť i nové inscenácie, ako napr. Klára a dvanásť mesiačikov a pri príležitosti stého výročia narodenia Jána Ozábala aj predstavenie pod názvom Sloník. Práve táto hra sa rozozvučí po prvýkrát vo vynovených priestoroch divadla.

Otvorenie na Mikuláša

„Všetkých fanúšikov nášho divadla pozývame v sobotu 6. decembra 2014 o 18-tej hodine na premiéru pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaných priestorov Bábkového divadla Žilina,“ doplnil P. Tabaček. Projekt rekonštrukcie financoval Žilinský samosprávny kraj, ktorý spravuje divadlo, v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika v celkovej výške viac ako jeden milión eur. „Veľmi ma teší, že sa nám tento projekt podarilo dotiahnuť do úspešného konca a po dlhých mesiacoch stavebných prác sa opona Bábkového divadla opäť roztiahne. Verím, že nové priestory a moderné vybavenie prinesú bábkohercom špičkové podmienky a návštevníkom umocnenejší zážitok,“ dodal žilinský župan Juraj Blanár.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM