Správy Video

Dobrá správa pre vodičov: Obchvat Čadce je otvorený, ušetríme aj 30 minút, VIDEO

Menej hluku, nehôd a ušetrený čas pri cestovaní. To si ministerstvo sľubuje od nového úseku D3, po ktorom už jazdia prvé autá.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre vodičov: Obchvat Čadce je otvorený, ušetríme aj 30 minút, VIDEO
8
Galéria
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v pondelok odovzdala motoristom nový úsek diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec.

Obchvat ušetrí čas

Šesťkilometrový obchvat Čadce skráti v dopravnej špičke čas jazdy cez Kysuce o 30 minút. Informovala o tom vedúca oddelenia masmediálnej komunikácie spoločnosti Eva Žgravčáková.

„Veríme, že motoristi aj obyvatelia regiónu ocenia nový úsek a že im bude dobre slúžiť. My pokračujeme ďalej v príprave zvyšných úsekov na ťahu D3,“ uviedol hovorca ministerstva dopravy a výstavby Ivan Rudolf.

Výstavba 5 673 metrov dlhého úseku sa začala koncom roka 2016. Na jeho realizácii sa podieľali stavebné firmy Strabag, Porr a Hochtief. „Novootvorený úsek diaľnice D3 je súčasťou európskeho multimodálneho koridoru. Zmluvná cena za stavbu, spolufinancovanú Európskou úniou, predstavuje 239 miliónov eur bez DPH,“ doplnila Žgravčáková.

Pokojnejšia doprava

Sprevádzkovaním diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec príde k odľahčeniu cesty I/11 v intraviláne mesta o tranzitnú dopravu s intenzitou na úrovni zhruba 12 000 až 14 000 vozidiel denne. Okolo 35 percent z nich bude tvoriť nákladná doprava.

„Výskumný ústav dopravný odhaduje, že v severnej časti mesta poklesnú dopravné intenzity na zhruba 4000 vozidiel za deň z pôvodného celkového objemu dopravy na úrovni okolo 17 000 vozidiel,“ konkretizovala Žgravčáková. Obyvateľom Čadce, ale aj širšieho okolia to podľa nej prinesie značné odbremenenie od negatívnych sprievodných javov dopravy, hluku, exhalátov a dopravnej nehodovosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Aktuálne správy zo Žilinského kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM